Последни
Home / Кино / В търсене на място под луната
В търсене на място под луната

В търсене на място под луната

“Moonlight” на режисьора Бари Дженкинс проследява израстването и възмъжаването на чернокожо момче от кофти квартал в Маями. Красиво заснет и силно социален филм, в който са вплетени вечните теми за наркотиците, насилието в училище, стигмата върху различната сексуална ориентация.

Съдбоносна среща преплита пътищата на малкия Шайрон, който бяга от тормозещи го в училище деца и местния наркодилър Хуан (Mahershala Ali), който го спасява.

Между двамата се заражда приятелство, срещу което майката на Шайрон – Паола ((Naomie Harris) е против, но гангстерът заема все по-трайно място в живота на малкото момче, което расте без баща. Хуан го учи да плува, да търси своето място под лунната светлина, където всичко е синьо.

Хуан и приятелката му Тереза (Janelle Monáe) стават второ семейство за момчето, където то намира спокойствие, топла храна и разбиране, докато бяга от училищния тормоз и забежките на надрусаната си майка.

Докато малкият Шайрон израства под крилото на дилъра, майка му все повече пропада под въздействието на контролирания от Хуан наркопазар.

Филмът проследява три етапа от живота на Шайрон – детството, тийнейджърските му години, в които осъзнава сексуалното си влечение към мъже и превръщането му в мъж – копие на дилъра, под чието крило израства.

Филмът е сред най-номинираните за Оскар, включително за най-добър филм, поддържаща мъжка роля за Mahershala Ali, за режисура за Бари Дженкинс, за музика и адаптиран сценарий.