Последни
Home / Интервюта / Mnjenje: белградската сцена е по-жива от всякога
Mnjenje: белградската сцена е по-жива от всякога

Mnjenje: белградската сцена е по-жива от всякога

Белградските герои Mnjenje и VVhile идват в София и Пловдив след броени дни. 

Основана през 2012 г. от пепелта на няколко белградски ъндърграунд банди, Mnjenje създават музика със зверски заряд и експлозивна смесица от жанрове. Твърдят, че разчитат най-вече на „повтарящи се като мантра бийтове, хипнотични, шумни китари и гръмовен бас, стени от фийдбек и нихилистични текстове“ и ние им вярваме. След две години в търсене на перфектния състав, концерти и писане на материал Mnjenje записват Zubima po Ljudima през юли 2014 г. В момента са на турне, което ще премине и през България.

Логично, когато става дума за яки банди, ние в Lunatic.bg се вълнуваме доста. Затова се свързахме с Небойша от Mnjenje и му зададохме няколко тъпи въпроса.


Здрасти, разкажи ни повече за твоята банда и какво ви мотивира да правите музиката си?

Просто казано, мотивира ни нуждата да изразим себе си. Правим музика цял живот, има някои неща, които просто трябва да правим, за да останем с всичкия си.

Хващаме те точно преди да тръгнете на турне, нали така? Какви са очакванията ви за него и как се подготвяте за подобно невероятно приключение.

DIY турнетата винаги са веселба. Просто трябва да се преобличаш често, да не пропускаш всяка възможност да вземеш душ и да балансираш внимателно дневния прием на пиячка и такива работи. Накрая всичко е наред, правиш велики концерти и се срещаш със сума ти готини хора.

Ще ни разкажеш ли малко за бадната, с която сте на турне – VVhile?

На първо място – страхотни хора, и велика банда, която заслужава световна слава и успех. Бих искал да звуча като VVhile като остарея.

Как изглежда сцената в Белград и кои са свежите нови банди, които непременно трябва да чуем?

В момента сцената е по-разнообразна и жизнена от всякога. Освен VVhile мога да препоръчат Crno Dete, които изкараха най-великия местен албум за 2016 според мен.


Какво е да си пънк банда на Балканите?

Ами, просто трябва да правим каквото трябва. Възможностите да свирим извън региона и да достигнем до по-широка публика са малко или много предопределени от месторождението ни и освен яко бачкане, няма кой знае какво друго да правим.

Трябва да призная, че съм доста впечатлен от албума ви Zubima po ljudima, който всеки може да чуем в Bandcamp. Къде го записахте и какво научихте по време на записите?

Целият албум го записахме за три дни в импровизираното студио на брат ми, което всъщност представлява едно помещение от 6 квадрата, място което той ползва за да си записва неговите соло неща. Какво научихме? Че трябва да миксираш в по-голямо помещение.

Ние обикновено смесваме бързо, но този път ни отне нещо като месец-два. В един момент седиш пред мониторите и се опитваш да направиш нещо, след което се прибираш в къщи и чуваш съвсем друго нещо. Хубавото е, че брат ми сега си взе доста по-голямо и уютно място, така че ще записваме новия ни албум като царе.


Кои бяха песните, които ви беше е най-приятно да свирите (в студио и на живо) и защо?

Зависи от момента, но ние обикновено правим определен сет известно време, който с течение на времето се променя. Не мога да кажа, че имаме някакви фаворити.

Какво бихте направили по различен начин?

Нищо.

Българският и сръбският доста си приличат, така че разбирам доста от вашите текстове, но исках да попитам какви са влиянията и вдъхновенията зад текстовете на парчетата?

Най-голямото вдъхновение е животът в този шибан и преебан свят, докато си напълно наясно, че има дори и минимален шанс да живееш като нормално човешко същество в бъдеще.


По-трудно ли е да предадете това послание когато свирите пред публика извън Балканите?

Всъщност не. Тълпата усеща и разбира енергията и излъчването, не е нужно да разбираш текстовете напълно. Когато свириш като за последно, това е език, който всеки разбира.
Кой е най-тъпият въпрос, който са ви задавали в интервю (включително в настоящето такова)?

Не сме давали кой знае колко интервюта, общо взето не вдигаме много шум освен на концерти, по-малко взаимоотношения с медии такива работи. Така че си мисля, че най-тъпият въпрос тепърва предстои…

Кое е най-доброто и най-гадното място (или клуб), в което сте свирили с Mnjenje?

Не знам. Свирили сме на много яки места, не си спомням наистина гадни. Още едно нещо, което предстои, предполагам…

Кои са любимите ви банди и музиканти и как (ако изобщо) са повлияли на стила и звученето на Mnjenje?

Много са, ние слушаме и свирим музика от деситилетия, така че след цялото това време нещата стават естествено. Широк спектър от влияния, от афробийт, краутрок, нойз, класически хардкор пънк до електронна музика.


Били ли сте в България преди? Какви са очакванията за концертите ви тук?

Аз не съм бил. Очаквам да направим обичайното ни шоу с много енергия и децибели, надявам се да дойдат хора.

Нещо да допълниш? Последни думи?

Може би това е тъпия въпрос, за който спомена.

Дейба 🙁

Mnjenje & VVhile са в София на 16 февруари в клуб Mixtape 5 заедно с Names&Mokdad по покана на Indioteque. На следващия ден забиват в Post-Culture Stage в Пловдив заедно с местната група Относителна Хармония.

Интервю: Иван Шентов