Последни
Home / Кино / “Паралелни майки“: Сложните женски лабиринти на Алмодовар
“Паралелни майки“: Сложните женски лабиринти на Алмодовар

“Паралелни майки“: Сложните женски лабиринти на Алмодовар

Ако смятате, че Педро Алмодовар няма колко по-надълбоко да бръкне в сложната женска душа и какво ново да извади на показ от дълбините й, новият му филм “Паралелни майки“ (Madres Paralelas) ще ви изненада с поредната майсторски пипната история.

Съдбите на Джанис (Пенелопе Крус) и Ана (Милена Смит) се преплитат в родилното отделение, където на двете предстои да станат майки. И двете са забременели случайно и нямат подкрепата на партньор до себе си.

За Джанис, наближаваща 40-те години фотографка, детето е желано и го усеща като последна възможност да се докосне до тайнството на майчинството. С бащата на детето й Артуро, който е женен антрополог, я свързва общ работен проект и мимолетна любовна афера, която се оказва невъзможно да прерасне в “семейство“ с появата на детето. За ужасно младата Ана, детето е нежелано и свързано с травмиращо изживяване. Освен това не се ползва с особена подкрепа и от собствената й майка.

Джанис окуражава Ана в минутите преди раждането и това създава особена връзка помежду им, която се разгръща и след това с драматични обрати и сложни отношения, в които и двете израстват и надмогват себе си.

Освен личната история, в сюжета е вплетена и фамилната история на Джанис, която води до масов гроб от времето на Гражданската война в Испания.

Както винаги, Алмодовар не просто разказва история, а рисува шедьоври, които са наслада за сетивата – от интериора, през храната, до природните пейзажи…от първата до последната минута.