Последни
Home / Интервюта / Лоши Петли: То је бугарски шаманизам
Лоши Петли: То је бугарски шаманизам

Лоши Петли: То је бугарски шаманизам

Група Лоши Петли е основана декември 2010 г. във Варна от – Първи Лош – електрическа и акустична китара и чело и Втори Петел – тамбура, китара, звънчета, перкусии, текстове и вокали. На концерти Лоши Петли често излизат и с допълнителни членове.

Групата изпълнява изцяло авторска музика. Най-подходящото определение за стила си Лоши Петли намират в едно изказване от публиката след техен концерт в бар „Дали“, Баня Лука – „То је бугарски шаманизам.“

Цветан Цветанов от предаването „Аларма“ по БНР ги определя като „хибрид между филм ноар и народни мотиви“ или „Могат да звучат напълно акустично, а понякога и като камерен метъл“, а режисьорката Гергана Димитрова от театрална работилница „36 маймуни“ като „приказно и леко мрачно.“

Лоши Петли имат множество участия, някои от които на „Bl-Art Festival” в Баня Лука, „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, „Куртово Конаре Фест“, „Ракия – магия“, „Лятна случка“, „Беглика“ и др. Свирили са на една сцена с групи като Кайно Йесно Слонце, MeszecsinkaОм, Ревю, One Peace Puzzle, Hexvessel и New Keepers of the Water Towers.

Лоши Петли заедно или по отделно са композирали музика за циркови и театрални представления, и радио театър, озвучавали са „Ранобудното петле“ и други предавания по БНР.

Лоши Петли са съоснователи и доброволци на Училище по изкуства „Оцвети ми лято“, за деца лишени от родителски грижи, което се провежда всяка година от 2008 насам.

Специално за Lunatic.bg Първи лош и Втори петел разясниха това-онова:

Кои сте вие?

Втори Петел: Лоши Петли

Първи Лош:  Ние сме една … как му казват? Формация!

Защо започнахте?

Втори Петел: Може би, за да проверим дали ще се получи.

Първи Лош:  Е как да не започне човек! Представяте ли си какво нещастие е човек цял живот да твори, без никога да си сподели творчеството и да си умре с него?

Първи Лош /Алексей Николов/ – електрическа и акустична китара и чело

Защо продължавате?

Втори Петел: Не мога да си представя да спрем. Необходимост или инерция. Кой да ни изпълнява нещата, ако не ние?

Първи Лош:  Защото сме доволни как ни се получава.

Колко сте спечелили и колко сте изгубили?

Втори Петел: Можем да говорим единствено за нематериални печалби и загуби. Мисля, че печалбите си заслужават загубите.

Първи Лош:  Нищо не сме изгубили със сигурност. А печалбите са от нематериално естество, това няма как да се измери. Говоря за такива неща като удовлетворение, осмисляне на живота по специален начин…

Кои смятате за съмишленици в България?

Първи Лош:  Съмишленици в какво? По принцип всеки, който ни е харесал, поканил да свирим или по друг начин  е показал хубаво отношение към това, което правим…

Втори Петел: Целокупната ъндърграунд гмеж и почти никой друг.

Втори Петел /Петко Чернев/ – тамбура, китара, звънчета, перкусии, текстове и вокали

Какво слушате напоследък?

Втори Петел: Труден въпрос с много отговори. Точно в момента Ерик Сати.

Първи Лош:  Ами сякаш напоследък най-често си пускам Tuxedomoon.

От кой жив човек се възхищавате най-много?

Първи Лош:  Постоянно ми се случва да се възхищавам от различни постъпки, постижения… Но не мога да отделя някой специален човек като номер едно.

Втори Петел: Ако се възхищавам, то поне със сигурност не си сравнявам възхитите.

Коя е най-надценената добродетел?

Първи Лош:  Еее, това е по-лошо като въпрос, отколкото ние сме лоши като петли. Думичката „най” изисква някаква класация, йерархия. Наистина, не се наемам да правя класация на такива философски понятия.

Втори Петел: Трудолюбието?

Как и кога се събуждате?

Първи Лош:  Много съм разнообразен откъм време на събуждане. Ако трябва да ходя някъде, използвам насилствен метод: аларма. Между другото, сигналът на алармата ми е петел .

Втори Петел: Почти винаги в добро настроение, по възможност без кафе, макар животa между хора често да го налага и обикновено, когато се наспя.

За какво нямате време?

Втори Петел: За други любими неща.

Първи Лош:  В крайна сметка за всичко се намира време, но много трудно и с добра организация. Така че… ужким за всичко се е намерило време, пък то  не е съвсем достатъчно, колкото бих искал наистина.

Как изкарвате прехраната си?

Втори Петел: Рядко.

Първи Лош:  Аз проповядвам математика в Техническия Университет. Шегувам се, преподавам. (А по време на сесия студентите се изповядват.)

Как заспивате?

Втори Петел: Лесно.

Първи Лош:  По естествен начин, то самичко си идва.

Кое е най-голямото ти постижение?

Първи Лош:  Ами това, че на сравнително по-късна възраст се хванах и станах точно такъв, какъвто си пожелах, уж на шега (изглеждаше ми не особено възможно). С други думи, потрудих се и сбъднах едни мечти, както го препоръчват и описват в онзи вид книги.  И женски списания .

Втори Петел: На този въпрос предпочитам да отговори друг.

Каква е идеята ти за перфектното щастие?

Първи Лош:  Аз съм за простите житейски радости. Това, че свирим и ни харесва, че и на други хора им харесва, разбира се, е една от тях. Ако човек се занимава с неща, които обича да прави, ако има хора, които го обичат и той тях обича, ако не мизерства и гладува, здрав, прав, пътувания, случки… Да не изброявам списъка с „баналните” пожелания от картичките и рождените дни.

Втори Петел: Не се сещам в момента, но ако съществува такова, нямаше ли то да доведе до постоянно неудовлетворение?

Какво представлява най-голямото страдание?

Първи Лош:  Като знам какви нещастия и трагедии са се случвали и се случват по земята… мисля, че трудно точно аз мога да се произнеса достойно по въпроса.

Втори Петел: Интересно ми е какво отговарят другите на този въпрос. Отговарял ли е някой въобще?

Кой е най-големият ти страх?

Втори Петел: Тези въпроси зачестиха…

Първи Лош:  Сигурно имам някакви подсъзнателни страхове, но не си ги признавам даже и на себе си.

Вие по спешност ли сте?

Втори Петел: Май съвремието има растяща нужда от спасяване, та правим каквото можем и се надяваме да сме от полза, пък и не обичаме да се бавим.

Говорите ли си сами и на каква тема?

Втори Петел: Да и на най-различни теми.

Първи Лош:  Оо, да! На всякакви теми. И по-добре се разбираме в сравнение с други хора! Изслушваме се някак си.

Къде да ви видим и чуем?

Втори Петел: Следете страничката ни, там обявяваме. Най-близкото ни участие ще е на 18-ти март в клуб Мазе в София, съвместно с АС и Changing Perspectives. Отдавна искам да чуя АС на живо, но все ми се изплъзват. Е, сега нямат къде… Ще свирим и в Трявна на откриването на изложбата „Желязното магаре“,  резултат от  културната програма на „dolen SUMMER ART“ 2016, организиран от сдружение „Артерия“ и галерия „Орловска 10“, Габрово. Лоши Петли имахме удоволствието да участваме там и като музиканти и като организатори на работилнички за деца, като част от екипа на Училище по изкуства „Оцвети ми лято“, за деца лишени от родителски грижи, на което сме съоснователи.

Първи Лош: Иначе, в youtube и soundcloud.

До къде искате да стигнете?

Първи Лош:  Честно казано, нямам никаква мишена. Не съм амбициозен по начин, по който, да кажем, са амбициозни кариеристите. Което не означава, че не работя постоянно върху нещата, които умея. Просто се занимавам с каквото умея, пък то се случва каквото ще. Не е лошо.

Втори Петел: До края?

До кога ще продължавате?

Първи Лош:  Докато спрем да сме доволни как ни се получава.

Втори Петел: До където мога, или поне докато има смисъл.

Здраве, пари и слава или вечна агония?

Втори Петел: Тук ще си позволя  един цитат, за да не се повтарям относно тези въпроси: „По-добре млад, красив и богат, отколкото стар, грозен и беден!

Първи Лош:  Здраве да е!

Още от Лоши петли: LoshiPetli