Последни
Home / Кино / ”Lion” – дългият път към дома
”Lion” –  дългият път към дома

”Lion” – дългият път към дома

”Lion” разказва невероятната история на Шеру, който петгодишен изгубва по-големия си брат Гудду при едно среднощно пътуване с влак в индийската провинция и се озовава сам на хиляди километри от дома.

Малкото, но силно като лъв момче, успява да оцелее съвсем само в многомилионния град Калкута, където не говорят неговия език и бързо разбира, че не всяка подадена ръка е приятелска. Шеру попада в дом за изгубени деца, откъдето е осиновен от австралийска двойка.

Шеру израства в Тасмания с новите си родители (Никола Кидман, Дейвид Уенъм). Година след него те осиновяват още едно дете – проблемният Ментош, който за разлика от Шеру не успява да се адаптира успешно в новия си дом.
25 години по-късно болезненият спомен от раздялата със семейството не дава покой на младия мъж Шеру, който не може да се посвети нито на жената, която обича, нито на работата си. Измъчван от сънища-спомени за работещата в каменоломна истинска негова майка Камла, за игрите с по-големия му брат Гудду край железопътните релси, Шеру се буди през нощта и търси обратен път към дома.


Филмът е базиран на книгата „A Long Way Home“ по истинската история на автора Saroo Brierley – роден в Индия австралийски бизнесмен, който действително успява да открие родния си дом 25-години по-късно.

Историята е режисирана от родения в Австралия Гарт Дейвис, който преди Lion, се е занимавал основно с рекламни клипове.