Последни
Home / Новини / Протестна акция срещу непризнаването на престъпленията от хомофобия и трансфобия в България
Протестна акция срещу непризнаването на престъпленията от хомофобия и трансфобия в България

Протестна акция срещу непризнаването на престъпленията от хомофобия и трансфобия в България

На 17 май, в неделя, в София ще се проведе протестна акция срещу липсата на законова уредба за престъпленията от омраза с хомофобски или трансфобски мотив. Началото на акцията е в 13:00 ч. пред Съдебната палата.

Организаторите поставят ударение върху това, че българският Наказателен кодекс адресира престъпления, извършени спрямо някого поради неговата раса, народност или етническа принадлежност или с расистки или ксенофобски подбуди, но не прави това за престъпления, извършени поради сексуалната ориентация, половата идентичност или изразяването на пола на жертвата.

В съобщение до медиите организаторите посочват, че престъпленията, чиито жертви са станали обект на посегателство изцяло или частично поради това, че са представители на определена група в обществото, са по-сериозни и опасни от обикновените престъпни посегателства. „Те представляват най-агресивна проява на дискриминация; водят до по-тежки психологически травми и чувство на уязвимост поради невъзможността на жертвата да промени предпоставките, довели до нападението ѝ; а ефектът им рефлектира не само върху непосредствената жертва и нейните близки, но и върху други представители на същата общност, която е фактическа мишена на посегателството”, пишат организаторите и подчертават, че по този начин този вид престъпления допринасят за установявате на общ климат на несигурност, враждебност и беззаконие у широки групи в обществото.

„Индивидуализираният подход на закона в такива случай идва в отговор на предразсъдъка на извършителя и отправя ясно послание, че характеристиката на жертвата, която е станала причина за посегателството, не оправдава подобни деяния. По-тежкото наказване на такива деяния идва в отговор на по-голямата вреда, причинена от тях, и спомага за възстановяване на чувството на сигурност, справедливост и правов ред както у засегнатите общности, така и в цялото общество”, пише още в съобщението.

Повод за протестната акция е 17 май – Международен ден срещу хомофобията и трансфобията. Денят се отбелязва именно на тази дата, тъй като на 17 май 1990 г. Световната здравна организация взема решение хомосексуалността да бъде премахната от Международната класификация на болестите и проблемите свързани със здравето.

Организатори на събитието са ЛГБТ-ХХХ-колектив. Акцията се провежда с подкрепата на антифа-активисти, фондация „Ресурсен център „Билитис“, Български хелзинкски комитет и Младежка ЛГБТ организация „Действие”.

Източник: GamaNews.bg (българска медия за новини, посветени на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполови и куиър хора)