Последни
Home / Кошче / Говори ми на японски: Болката и красотата на несъвършенствата
Говори ми на японски: Болката и красотата на несъвършенствата
Кадър от филма "Lost in Translation"

Говори ми на японски: Болката и красотата на несъвършенствата

Уаби саби

Уаби саби е квинтесенцията на японската естетика, но е изключително трудно да се обясни значението и на друг език. Докато западните идеи за красота често се коренят в концепцията за „перфектната“ форма, японската концепция за красотата се крие в оценяването на несъвършенствата, открити в природата .

Всички неща от природния свят са непостоянни и следователно красиви. Храмът Кинкаку-джи в Киото е един от най-известните примери за уаби саби с неговия естествен, незавършен вид.

Шибуи

Шибуи е термин, използван за описание на обекти, които са привлекателни със своята строгост и сдържаност.

Юген

Концепцията за юген казва, че красотата не се отнася само към видимото, но и към невидимото. Един известен пример е представата за „фини сенки от бамбук върху бамбук“ или „сняг в сребърна купа“. Концепцията има три основни елемента: традиционно усещане за елегантност, загадъчната дълбочина на Вселената и усещането за тъга, защото всички неща са преходни.

Моно-но-уеър (MOH-no no ah-WA-reh)

Моно-но-уеър означава, че красотата е субективна. Нашата чувствителност към света около нас я прави красива. Преходността на физическия свят и осъзнаването ни, че красотата е непостоянна, ни кара да я оценяваме повече. Квинтесенцията е гледката на листенца от черешови цветове, които падат през пролетта.

Комореби

Комореби – слънчевата светлива, която преминава през листата на дърветата.

Уа (WAH)

Уа се отнася за естествения ред. Когато членовете на дадена група са в хармония.

Oмотенаши

Омотенаши често се превежда като ”гостоприемство“. Истинското значение на думата обаче е японското качество да бъдеш внимателен към другите. Да се опитваш да предвидиш техните нужди и да съобразиш действията си според тях. Това отношение възниква в древни времена от чаената церемония, когато домакинът се старае да приготвя красива чаша чай за всеки гост. Малките моменти на внимание като предлагането на топла кърпа, например, са част от световно известното ниво на обслужване на Япония.

Менцу

Често се превежда като „лице“, но менцу е концепция, която е дошла в Япония през Китай и е тясно свързана с честта, гордостта и достойнство. Това е елегантното поведение, което рядко може да се види в българина. Умението в срамна ситуация за човека до теб да му помогнеш да запази достойнството си. Да се направиш, че не забелязваш или каквото е необходимо, за да спасиш дори непознатия от срам.

Гири

Гири се отнася до задълженията на човек към различните социални кръгове, включително към приятелите, семейството и дори работодателя. Типичен пример е обичаят жените да подаряват шоколад на мъжете за Свети Валентин.

Немауоши

Немауоши е практиката да се организират ”предварителни срещи“, които да дадат възможност на официалната среща решението само да се обяви.

Гамен

Болката изгражда характера. Преглъщаш болката и продължаваш напред.

Енрио

Японската концепция за енрио се отнася до това да се съобразяваш с другите хора. Например да не говориш по телефона във влака или да откажеш да вземеш последното парче суши от платото.

Мотайнай

Мотайнай е идеята да не си разточителен. Тя произлиза от това, че Япония е малка островна държава с ограничени ресурс. В кухнята се използват всички части на животното, оползотворяват се и корите на зеленчуците и не се изхвърлят старите дрехи.

Фурусато

Фурусато е друга дума за родния град, но не става въпрос само за мястото, откъдето сте, а за мястото, за което копнее сърцето ви.

Акогаре

Често превеждан директно като копнеж, като не е непременно романтичен или сексуален. По-скоро става дума за дълбоко чувство на възхищение и уважение към талантливия човек. То е обвързано и с разбирането на собствените ти недостатъци и признанието, че таланта на дадена личност е непостижим.

Цундоки

Очарователната склонност на някои хора да купуват толкова много книги, да ги редят на купчини и да остават непрочетени.

Сецунай (seh’tsoo-NA-ee)

Това е идиом, който се използва за горчива, изглеждаща безкрайна болка. Тя изисква определена чувствителност и често се свързва със сърдечната болка и разочарование.

Ихчи – Го- Ихчи- Е (ih-chee-GO ih-chee-AY)

Тази идиом произхожда от традиционната чаен церемония. Усещането, че всяка среща е съкровище. Сега се използва като напомняне да забавим темпото и да се на наслаждаваме на всеки момент, защото всяка среща в живота се случва само веднъж.

Ишокенмей (ee-sho-KEN-may)

Да отдадеш целия си живот на дадено занимание.

Обайтори (oh-buy-toe-ree)

Обайтори е канджи символът за четирите дървета, които цъфтят през пролетта – вишната, сливата, прасковата и кайсията. Значението му е, че хората не трябва да живеят живота си, сравнявайки се с другите, а да ценят своите собствени уникални черти.

По Тheculturetrip.com