Последни
Home / Кино / Lady Bird: Спасителят в ръжта от Сакраменто
Lady Bird: Спасителят в ръжта от Сакраменто

Lady Bird: Спасителят в ръжта от Сакраменто

Кристин или както предпочита да я наричат Lady Bird кара последната си година в католическо училище в Сакраменто. Тя е странна, артистична, оригинална, свръх емоционална, егоцентрична и разбира се комплексирана антиконформистка.

Тийн бунтар със сърце.

Lady Bird, is that your given name?
I gave it to myself. It’s given to me by me.

Един по-малък „спасител в ръжта“ от Сакраменто.

Кристин (Сърша Ронан) живее с обсебващата си майка (Лори Меткалф), неестествено усмихнатия й безработен баща (Трейси Летс) , брат си и гаджето му. Майка й натяква денонощно за финансовите проблеми на семейството й я подготвя, че няма да имат възможност да я изпратят в мечтания от нея колеж в Ню Йорк и с всяка дума я приземява на Земята, а често и няколко метра по надолу.

Тя работи като болнична сестра и умира от страх, че дъщеря й може да няма възможностите да се реализира, така както мечтае. Толкова различни, но и толкова еднакви двете са в непрестанен конфликт.

I want you to be the best version of yourself.
What if this is the best version?

Вероятно социална извадка на средното семейство в Сакраменто.

В училище Lady Bird движи с най-добрата си приятелка Джули и приятелят й от театралната школа Дани(Лукас Хеджис), който се опитва да й е и нещо като гадже.

Яде нафора за удоволствие и си прави шеги с монахините.

I hate California. I want to go to the East Coast. I want to go where culture is like New York.
How in the world did I raise such a snob?
Or at least Connecticut or New Hampshire where writers live in the woods

Дните минават, а желанието й да се измъкне от най-провинциалния град в Сакраменто я обсебва. Но няма нито пари, нито добри оценки.

Lady Bird always says that she lives in on the wrong side of the tracks, but I always thought that that was like a metaphor, but there are actual train tracks.

Привличат я лъскавите момичета в училище и едно сърдито на целия свят момче (Тимъти Шаламе). Клише.

You’re gonna have so much unspecial sex in your life.

Историята е обикновена – от най-трудните за пресъздаване в киното. За съзряването, приятелството, семейството, любовта и силата да бъдеш себе си.

Топла като чаша чай неделя следобед.

”Lady Bird” e режисьорският дебют на актрисата Грета Гъруиг, която е и сценарист на лентата.

По-голямата част от историята тя е написала още през 2013 годинa, но споделя, че все едно е имало нещо като стена, която й е пречела да я превърне във филм. Първоначалното заглавие е било „Майки и дъщери” и по едно време сценарият е достигал 350 страници.

Самата тя е израснала в Сакраменто, но казва, че главните герои не са отражения на семейството й. Грета споделя, че е заложила най-вече на отношенията майка-дъщеря, които са й най-близките.

Филмът напомня на ”Little Miss Sunshine” с оригиналната си история и ненатрапчивите послания.

”Lady Bird” има много добър ритъм, не досажда нито за момент и съвсем непринудено ти дава всичките си послания за час и половина. В тях са прокарани по елегантен начин и темите за социалното неравенство, ЛГБТ и екзистенциалния провал на американската мечта.

Сърша Ронан прави силна многопластова роля, като по някакъв начин много напомня за актьорското отношение на Грета Гъруиг.

Guardian го определя като един „безпогрешен крафт филм”. Бюджетът му е едва 10 млн. долара.

Виж Грета Гъруиг и като актриса в „Планът на Маги”: един удиалънски филм без Уди Алън.