Последни
Home / Кино / Плешивото куче или рокендролът зад Желязната завеса
Плешивото куче или рокендролът зад Желязната завеса

Плешивото куче или рокендролът зад Желязната завеса

”Рокендролът е по-голям от всички нас”. Алън Фрийд

”Плешивото куче” ( Kopaszkutya) на унгарския режисьор Дьорд Сомяш от 1981 година е една от култовите случки от по-лошата страна на Желязната завеса. История, която е вдъхновила стотици рок групи в Източна Европа и дала дух и сила на неформалите, вярващи че има и друг живот.

И точно като ”стражари и апаши”, да направиш рок група е една от вечните игри на живота. А децата на 5 и 35 не се различават кой знае колко.

”В крайна сметка всичко се оказва празна мечта”. Алън Гинзбърг

Луда хард рок банда свири тежък кавър на ”Johnny B. Goode” с унгарски текст. Раздава се като за последно. После светлините светват и разкриват публика от няколко работника в сива унгарска провинция.

И в това няма нищо страшно, защото рокендролът живее и на Уембли и в клуб с двама души.

Това е кварталната банда ” Колорадо”. Момчетата си събират нещата, за да се връщат към Будапеща. Пред залата Алън Гинзбърг споделя, че вселената се руши, изпълнена е със страдание и трябва да приемем това за естествено като дъжда над Унгария. А те са все по-наясно, че така повече не може да се продължава.

Когато се прибират, лидерът на бандата и неин мениджър решава, че групата трябва да поеме по нов път – със собствен репертоар, отразяващ живота им в работническия квартал „Кубаня”.

Това вече е „Кубаня блус”.

Някои от хората си тръгват, а на техните места идват нови. За да се роди „Плешивото куче”. В истинския живот – Hobo Blues Band.

Музика от утайките за утайката.

”Не можеш да почувстваш блуса, ако не си страдал”. Мъди Уотърс

Вокалът и автор на песните среща случайно момиче, татуирала болката по тялото си, и тя го вдъхновява за първото му ново парче.

А към групата се присъединява още един вокал – Куцият Бил, съименник на бащата на Сиси Графинята, който завърта мъката и надеждата около единия си крак.

Символ на бандата пък става един помияр, спасен от екарисажа.

И да сме наясно без поетични простотии и излишен професионализъм.

На фона на черните пушеци над ”Кубаня” химията се получава и вече почти нищо друго няма значение. В залата има екзалтация, а мацките са луди. Предстоят обаче и тежки избори.

”На края ставаш част от всичко, което мразиш”, Рей Дейвис.

Групата Hobo Blues Band у нас е популяризирана от Васко Кръпката, който многократно споделя, че филмът е бил основно вдъхновение за него.

Филмът обаче отразява повече спомена за Hermans Wolf Band на покойния Духи.