Последни
Home / Музика / King Dude е пич
King Dude е пич

King Dude е пич

Alarma Punk Jazz & Rawk’n’Roll обединяват сили в последната събота на месец май, за да ви срещнат с една истинска легенда на съвременната американска независима сцена.

Томас Джеферсън Каугил, известен повече като King Dude, е нещо като съвременна реинкарнация на Джони Кеш, но на един Джони Кеш от паралелна реалност (или от друга планета, или от тъмното бъдеще), такъв, какъвто би бил, ако беше отраснал с музиката на Einstürzende Neubauten, Kammerflimmer Kollektief или Gravemist.

Иначе King Dude си е от Сиатъл, което също не е факт за подминаване с лека ръка, ако си говорим за музикална история. Pitchfork го наричат „сиатълския блек’н’рол ковач на песни”, а в ревюто си за албума му Fear от 2014 г. досадниците от Guardian многозначително подчертават, че „Америка може да изглежда като място на относителна вежливост, но като остържете повърхността, отдолу ще откриете чудовища”.


Песните на King Dude обхващат целия емоционален диапазон от дяволския ритуал до creepy romantic откровенията, а аудиторията му се състои както от брадати татуирани метъли и девойки, припадащи от ниския му резониращ глас, така и от ембиънт-дроун интроверти, почитатели на кънтри-блуса и (пост) пънкари. Т.е. мистър Каугил е достатъчно универсален, за да бъде пускан и по мейнстрийм радиостанции, но и толкова искрен и самобитен, колкото може да бъде само един истински съвременен ъндърграунд герой във времената, когато самото понятие „ъндърграунд” доста се е поразмило.

Концертът на King Dude в София е grand finale на близо тримесечно европейско турне, а специалните бонуси към него са подгряващите артисти – Foie Gras (ambient/drone/singer songwriter проект от Сан Франциско, Калифорния) и Leaver (отново в същия ключ, дуо от София, което гледахме миналата година преди канадците Nadja пак в малкия *Mixtape 5*)

king dude

30.05.2015 – 9 p.m.
club *MIXTAPE 5*, B-Side