Последни
Home / Интервюта / Деветте живота на Keira is You
Деветте живота на Keira is You

Деветте живота на Keira is You

Keira is You отново идват в България. Представяме ви един приятелски разговор с тях – специално за Lunatic.bg благодарение на Светослав Тодоров.

Полската група Keira is You като че ли няма колебания за идентичността си: те винаги са били фокусирани върху изграждането на рамкирана смесица между пост-пънк и готик, с доза пост-рок. Но когато стане въпрос за представяне на музиката им на живо, те като че ли са отворени за всякакви експерименти.

Покрай събитията на “Аларма”, България винаги е била част от турнетата им, още от самото начало, бавно изграждайки публика тук по възможно най-DIY начина. На 12 февруари те ще свирят в Mixtape 5 (B-Side) в София, а после ги очакват концерти в Пловдив (16 февруари, “Пост-култура”), Пампорово (17 февруари, “Вила Комета”), Сливен (18 февруари, “Тангра”), Казанлък (19 февруари, Hope), Велико Търново (20 февруари, Melon), Русе (21 февруари, Max Club).

За около десетилетие съществуване, групата преминава през много: чести промени в състава, автомобилна катастрофа, която ги извади от строя за известно време, борба с времето, в което независимите лейбъли и ъндърграунд групи все по-трудно работят. Какво продължава да мотивира вокалиста, основен композитор и основател Якуб Родомски?

“Предполагам просто страстта към музиката. Така и не се отказах от нея, въпреки че ми е донесла повече проблеми от всичко друго”, казва Якуб, според когото името на групата “няма напълно никакъв смисъл”. Но в другите имена, които гравитират около творчеството им, има – Jill от Last Row Needs Heroes (2013) е вдъхновена от “Малкият принц” на Екзюпери, O’Brien от същия албум е провокирана от “1984” на Оруел.

По време на записването на последния албум Free Floating Anxiety (2017) Якуб работи изцяло сам в студиото си и записва всички инструменти и партии в него. “Бях убеден, че това ще е последният албум под името на Keira is You”. След поредни ротации в групата, тя сега е отново повече от визията на основателя си. Към днешен момент настоящият състав работи по четвърти албум, част от който е възможно да чуем предприемерно на живо.

Рядко турнетата им са фокусирани върху родната им Полша и изненадващо, Keira не намират нещо твърде индивидуалистично в сцената на родната си страна, въпреки размера й. Според тях малко от групите имат за цел да предадат конкретно послание – ако изключим тези, които са свързвани с крайнодесните настроения в страната. Но както уточняват – няма нужда да им даваме повече публичност. Сред полските групи, които харесват, са By The Spirits, Sexy suicide, Mentally Blind, Daima, Obscure Sphinx, също многократно гостувалите в България Tides from Nebula.

“Музикалните сцени са различни по света, така че от нашата гледна точка всяко място се усеща по различен начин”, казва китаристът и басист Адам Карковски, дизайнер и мебелист извън групата. “Понякога сме изненадани, че трябва да се качим на сцената чак в полунощ, понякога музиката ни е просто фон за хората, които са излязли да изпият по едно-две, а в други случаи те изненадващо полудяват и са напълно съпричастни към това, което правим. Но може би най-хубавото е, че виждаме познати лица, които вече години наред посещават концертите ни”.