Последни
Home / Кино / „Kaръци“: Голям филм за малкия човек
„Kaръци“: Голям филм за малкия човек

„Kaръци“: Голям филм за малкия човек

Коко (Ованес Торосян) и Елена (Елена Телбис) са заклещени в сив провинциален град някъде в западнала България и като всички мечтаят да се измъкнат от него. Краят на училището вече се вижда, но не и спасението.

Елена е бойна мацка, готова да разкаже играта на всеки, който влезе в противоречие с чувството й за справедливост, а Коко си пада малко особняк и я харесва.

И двамата са затънали в битови изпитания по свързването на двата края и в опити да намерят пътя си.

Другата основна сюжетна линия е рок групата „Кислород“, предвождана от фронтмена им – в ролята Дeян Донков. По-убедителната роля обаче е на Ненчо Илчев, който влиза в образа на изнежения им мениджър.

Бандата обикаля цялата страна в опит да изкара пари и слава. Свири пред миньори и всякакви „селяни“, но е далеч от мечтата си за пробив.

На една от спирките си музикантите се засичат с Елена, Коко и останалите им приятели – в ролите Георги Гоцин и Пламен Димов.

Фабулата е изпитана многократно в световното кино, но филмът „Kaръци“ (2015) на Ивайло Христов не е банален. Той държи на стилистиката от „Емигранти“ (заедно с Людмил Тодоров) и „Стъпки в пясъка“, но като че ли за пръв път успява да разкрие напълно таланта си и на режисьор.

Не носи и характерната провинциалност на българското кино или пък изкуствения му стремеж към фестивални върхове.

Една история за малкия човек, която ако е разказана готина, става голям филм.

Заснета в черно и бяло от оператора Емил Христов и изпята от вече покойната Рони.