Последни
Home / Кино / “Хулиета“ – женската вселена на Алмодовар
“Хулиета“ – женската вселена на Алмодовар

“Хулиета“ – женската вселена на Алмодовар

С новата си лента “Хулиета“ Педро Алмодовар попълва виртуозната си колекция от сложни женски образи, разказвайки историята на една жена в различните етапи от живота й – от младежките й години до зряла възраст.

Филмът е условно разделен на три истории, базирани на романа “Бягство“ на канадската писателка и носителка на Нобелова награда за литература Алис Мънро. Това е 20-ти юбилеен филм на испанския режисьор и отново в центъра е жената с нейната сложна душевност.

Самият Алмодовар казва, че това е “филм за женската вселена, за самотата, защото жената изобщо не преживява самотата така, както го прави мъжът“.

“Освен това, филмът е и за жената като начало на живота. И по определен начин, макар и противоречиво, разказва за матриархата. Жените, които се появяват в “Хулиета”, са съзидателки – тези, които дават живот. На екрана те доминират – не като власт, а в смисъл, че имат огромно значение”, казва режисьорът.

Лентата проследява живота на Хулиета – от страстната любовна история с Шоан, започнала при едно необикновено среднощно пътуване с влак, през идиличния им живот в красиво рибарско селце. Следват драматични обрати в живота на Хулиета, която първо губи съпруга си, а след това – макар и не физически – дъщеря си.

Филмът показва колко сложни са понякога отношенията майка-дъщеря и как дъщерите често разбират своите майки едва когато имат свои деца.

Първоначално работното заглавие на фирма е “Тишина“ (Silencio), но тъй като Мартин Скорсезе също има предстоящ филм със същото заглавие (Silence), Алмодовар промени името на своя.

В главните роли са Ема Суарес и Адриана Угарте, а в поддържащите влизат Натали Поза, Пилар Кастро и любимката на Алмодовар Роси де Палма.