Последни
Home / Музика / Иън Къртис и останалите
Иън Къртис и останалите

Иън Къртис и останалите

Иън Къртис се самоубива през 1980 година и веднага се превръща в мит, но в Joy Division са още трима души, които продължават – Питър Хук (бас), Бърнард Съмнър (китара) и Стивън Морис (барабани).

New Order, където са заедно и тримата, Monaco и Bad Lieutenant са само част от проектите, зад които стоят.

”Работата с музиката на Joy Division бе, че всички свирихме различни линии. Ние дори трудно свирехме заедно, всички свирехме поотделно. Беше обаче като при кекса – съставките по отделно нямат много добър вкус, но като ги смесиш става прекрасно – разбира се, ако го направиш правилно. При New Order имахме три от съставките, но винаги една липсваше”, казва Питър Хук пред Spin.

New Order се разпадат и събират през годините, като имат богата дискография. Последно пуснаха Lost Sirens, а Хук и Съмнър отново тръгнаха по-различни пътища и в момента групата е без оригиналния й басист.

Питър Хук разказва, че Иън Къртис винаги е имал в себе си готови или нахвърляни текстове.

”Докато свирехме, той просто бъркаше в чантата си и изваждаше нещо, измънкваше го – поне така ни звучеше на нас, после го разработваше и в следващия момент вече имаше готова песен”.

Ian-Curtis-book

Музиката винаги е идвала преди текста, но Къртис бил ангажиран с нея и казвал какво звучи добре.

”Не ни казваше какво да свирим, просто казваше, че това, което свирихме в даден момент е жестоко”.

През годините Питър Хук е замесен в много проекти. Той стои и зад Monaco, които имаха MTV хит ”What do you want from me” в края на 90-те години на миналия век.

Други групи, които е правил, са Revenge и Peter Hook And The Light. Изявява се и като DJ. Бил е и съсобственик на легендарния клуб ”Hacienda”.

”Единственият проблем с Joy Division бе заболяване на Иън (eпилепсия).  Ако не беше болен, той вероятно щеше да бъде тук и днес. Дегенеративните ефекти на лекарствата, които приемаше заради болестта, засилваха депресията му и го правеха неспособен да се справи с всички други неща в живота си”, казва Питър Хук.

Той допълва, че винаги, когато е питан как е, Иън Къртис казвал, че е добре.

”Да Хуки, всичко е наред, не се тревожи”.

Хук споделя, че ”Atmosphere“ не му е любимата песен на групата, защото се пуска често по време на погребения, така както “Angels” на Роби Уилямс – на сватби.

Повечето време с Иън Къртис било отпускащо и имало много смях.

Китаристът Бърнард Съмнър споделя, че вече са били от десет години във формата на New Order, когато за пръв път са изсвирили песен на Joy Division.

През годините Съмнър е свирил заедно с китариста на The Smiths Джони Мар в Electronic и в Bad Lieutenant – заедно с бившия член на New Order Фил Кънингам, и други. Барабанистът Стивън Морис пък е известен с проекта си Тhe Other Two, в който е заедно с жена си.

Сега Хук и Бърни не са заедно в New Order, като Бърни каза миналата година, че групата е по-щастлива без Хук. Пред Гардиън обясни, че Хук е бил прекалено зает да бъде DJ, и това пречело на другите.

Това не е първият път, в който New Order се разпадат. За първи път това се случва през 1993 година, но групата се събира отново пет години по-късно. През 2007 година Питър Хук напуска, но през 2011 бандата продължава без него.

Въпреки че Питър Хук се зарече, че по-скоро ще свири със Саддам Хюсеин отколкото с New Order, меломаните все още имат надежда за кекс само с една липсваща съставка.