Последни
Home / Кино / Joker: Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве.
Joker:  Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве.

Joker: Да си добре приспособен към болно общество, не е знак за добро здраве.

1981, Готъм

Aртър Флек (Хоакин Финикс) се бори с ментална болест и се опитва да усмихва другите. Той е комедиант, от чиито смешки на хората им идва да се застрелят. Пие седем вида лекарства, грижи се за болната си майка и се смее като по учебник. Естествена мишена на жлъч и насилие.

Най-лошото да страдаш от душевно заболяване е, че се очаква от теб да се държиш все едно нямаш такова.

Татуировка на клоун със сълза, той се бори с враждебното общество, на което не му пука нито за болните, нито за хората, които им помагат. Социалният център, в който търси утеха, затваря заради липса на средства и на Артър не му остава нищо друго освен да се разплете до начало и да даде всекиму, каквото заслужава.

През целия си живот не съм знаел дали съществувам.

Режисъорът Тод Филипс развива комикс героя на ДиСи Комикс до нови висини, а Хоакин Феникс представя силно характерна роля, която заглушава на моменти самата история. Кастът се допълва от Робърт де Ниро, който влиза в образа на водещ на нощно шоу, а музиката се слива и допълва разказа.

Лентата стана най-печелившият филм, базиран на комикси, но според Lunatic e далеч от суперлативите, с които бе засипан.

Класическата фабула за отхвърлен от обществото лузър, който намира утеха в насилието. Оскарова роля, която обаче е далеч както от най-добрите изяви на самия Хоакин Финикс, така и от превъплъщението на Хийт Леджър.