Последни
Home / Интервюта / Иван Шопов представя “Lost Shape” от новия си албум “Ambient City”  
Иван Шопов представя “Lost Shape” от новия си албум “Ambient City”  

Иван Шопов представя “Lost Shape” от новия си албум “Ambient City”  

Иван Шопов е български музикант с разнообразни интереси и музикални търсения, които са перфектно отразени в постоянно растящата му дискография. През последните години често го виждаме в разнообразни съвместни проекти – с живата легенда Теодосий Спасов, с джаз пианиста Димитър Бодуров, с енигматичния британски продуцент Валанс Дрейкс или като част от метъл групата Smallman.

Това до което можем да се докоснем по-рядко е самостоятелния музикален свят на Иван Шопов, и не, не става дума за агресивната клубна музика, която прави сам като COOH, Ghost303 и Drum Kid. По-скоро за това, което помним от соловия му албум “Lights and Shadows”, който излиза през вече далечната 2011 г.

Тази година многоликият продуцент е обещал отново да открехне вратите към вътрешния си свят, за да ни представи “Ambient City” – предстоящият му солов атмосферичен албум, който може би ще продължи това, което Шопов започна преди повече от 10 години с “Lights and Shadows”. Специално за Lunatic.bg музикантът разкри първа композиция от албума и ни разказа малко повече за това, което ни предстои да открием в него.

Знаем, че творческият процес при теб никога не спира и все пак повече от 10 години ни делят от предишния ти самостоятелен албум, на какво се дължи това?

Дължи се основно на липсата на време, понеже процеса по издаване на подобен албум е дълъг и многопластов. През последните години успях да издам поредица от сингли в тази посока и отделно успях да събера много нови композиции, от които сега ще се оформи и новият албум.

Разкажи ни за “Ambient City”, откъде се появи името на бъдещия ти албум и каква е музиката, която (ще) го обитава?

Името се появи като провокация от Аспарух Желязков, партньорът ми в Etheraudio Records, с който доста често измисляме концепции за звук и нови музикални посоки. Един ден той дойде в студиото ми с диск, на който беше подбрал десет атмосферни трака от стотиците дема, които му изпращам постоянно. Беше го нарекъл “Ambient City” с идеята, че това е музиката на града. В последствие доразвих тази посока и реших да добавя повече послания зад името, задълбочавайки се в музиката и визуалната концепция за изданието. Музиката ще е изцяло ембиънт, атмосфери и звуци за нощни градски пътувания.

Избра да споделиш “Lost Shape” като първи сингъл, защо точно нея?

Тази песен е една от най-старите в албума, създадена е месец след издаването на “Lights & Shadows” и за мен е пресечната точка между двата албума. В нея също се усеща безвремието, което ме пренесе през тези десет години от първия такъв албум в кариерата ми до сега.

“Lights and Shadows” беше и саундтрак на един красив албум с твои картини, в “Ambient City” да очакваме ли пак да ни разкажеш някаква история и визуално?

Да, това е заложено в концепцията и ще се случи със сигурност, понеже тези албуми имат за цел да запознаят слушателите с вътрешния ми свят, а основната движеща сила в него е създаването на картини и визуални представи. Търся начин да изразя по темата града в човека и човека като град. Планирам да има лимитирано книжно издание с компакт диск и евентуално лимитирана серия на плоча.

През последните 10 години все повече място в твоята музика си намират модуларните синтезатори, докато голяма част от “Lights and Shadows” е създаден на път – в самолети, автобуси и влакове, където си сам с компютъра си, какви са музикалните средства и инструменти, които ще чуем в “Ambient City”?

Тук също има композиции направени на лаптоп по път, но има и доста други, които са създадени на един дъх в студиото ми с модуларните синтезатори, които събрах през годините. За мен и двата подхода са много ценни, защото винаги потъвам дълбоко в подсъзнателното. Там намирам покой, като се оставям на звука да ме води. Аналоговите синтове ме провокират да съм по интуитивен, а създаването на музика в самолет ме провокира да съм по-откровен, бивайки ограничен от ситуацията и времето, в което мога да създам нещо ново.

В “Ambient City” ще има ли място и за гост музиканти?

Да, ще има гост музиканти, понеже в този албум искам да вплета и звука на живи инструменти. Вече имаме една завършена композиция за него с Валънс Дрейкс, скоро ще се включат Димитър Бодуров, Теодосий Спасов и Асен Вапцаров. В процеса на писане на албума могат да се появят и още идеи за гости.

Снимки: Владимир Груев

На 27 април Иван Шопов ще представи музика от “Ambient City” на живо. Мястото е Koncept Space, София, а освен него ще чуем лайв изпълнения и от Hiro Kone (САЩ), Vague Voices и Evitceles. Билетите за концерта са в системата на EpayGo.