Последни
Home / Кино / „Червеният Истанбул”: Да преплуваш Босфора
„Червеният Истанбул”: Да преплуваш Босфора

„Червеният Истанбул”: Да преплуваш Босфора

Да преплуваш Босфора е опасно, но е велико. Да бъдеш част от един вечно променящ се, но винаги истински Истанбул. Да се разтопиш в сладкото му спокойствие, меланхолията и страшните хилядолетни истории.

”Червеният Истанбул” (İstanbul kırmızısı ) на Ферзан Йозпетек.

След дълги години в Лондон Орхан се връща в Истанбул, за да редактира книгата на известния местен писател Дениз, с които някога са били част от една история.

Книгата на Дениз е за детството, семейството , приятелите и любовта. Едно минало, което ако остане скрито, не позволява да се изживее настоящето.

Орхан е избягал от града, оставяйки зад себе си жестока лична трагедия. И единственият начин да продължи да живее, е бил да се освободи от всички чувства.

Връщайки се в Истанбул, той се среща с Невал, която отваря вратата на сърцето му. В този момент обаче Дениз изчезва безследно, оставяйки след себе си една голяма тайна.

Орхан тръгва по следите й, които го водят дълбоко към себе си.

Последната книга на Дениз води към Юсуф, любовта на живота му, затънал в саморазрушение и житейски съмнения.
По страниците й се разливат гигантски загуби, след които нищо не може да е същото, изпусната за секунди любов , майчината мъка и тъмните страшни води на Босфора.

”Червеният Истанбул” (2017) на Ферзан Йозпетек по едноименната му книга е красив филм, който разнася през мировата скръб на Истанбул човешки истории, които се преплитат една в друга до пълен катарзис.

Едно обяснение в любов към града и хората му.

”Червеният Истанбул” е литературният дебют на известния италиански режисьор с турски корени Ферзан Йозпетек и е издадена и в България от издателство ”Колибри”.