Последни
Home / Музика / Най-яките корици на инди рок албуми и техните истории – The Smiths, Cure, Pink Floyd…
Най-яките корици на инди рок албуми и техните истории – The Smiths, Cure, Pink Floyd…

Най-яките корици на инди рок албуми и техните истории – The Smiths, Cure, Pink Floyd…

90-те години на миналия век като че ли са последното десетилетие, в което музиката имаше силата да променя масово живота на хората. Хлапетата събираха парите си за закуска, за да ги инвестират в някой албум. Стаите им бяха облепени в плакати, а героите им не бяха футболисти, а депресирани неформали с прокъсани пуловери.

Плочите, касетките и дисковете. Цял един живот в корица на любим албум.

The Stone Roses – The Stone Roses

Обложката е картина на китариста на бандата Джон Скуиър, който е известен художник. Картината му е повлияна от Джексън Полък и e препратка към бунтовете в Париж през май 1968 година. Лимоните са включени в композицията в „знак на почит“ за ролята, която са изиграли при неутрализирането на сълзотворния газ.

Slint – Spiderland

Обложката представлява снимка на четиримата от бандата потопени в езеро, формирало се около изоставена кариера.

Снимката е направена от Вonnie Prince Billy (aka Will Oldham), който е известен предимно с работата си като актьор и музикант.

Nirvana – Nevermind

Идеята за обложката е хрумнала на Кърт Кобей и Дейв Грол, докато са гледали телевизионна програма за раждането във вода. Емблематичният кадър е направен в обществен плувен басейн, а главен герой е тримесечното бебе Спенсър Елдън.

The Clash – London Calling

Снимката е правена от една от водещите фотографи на британската рок и пънк сцена Пени Смит. Тя не е искала кадърът да бъде корица, но Джо Стръмър и графичният дизайнер на бандата Рей Лоури са наложили решението си и са добавили надписа на нея. Счупеният бас от снимката е изложен в залата на славата на рок енд рола в Кливлънд.

Sonic Youth – Daydream Nation

Част от картината „Kerze“ на германския художник Герхард Рихтер, известен със своите фотореалистични творби. Оригиналът беше продаден на търг от Сотбис през 2008 г. за 7.1 милиона паунда.

Foo Fighters – Foo Fighters

Снимката на корицата е на антикварен пистолет Бък Роджърс XZ-38, направен от тогавашната жена на Дейв Грол Дженифър Йънгблъд.

Изображението предизвика спорове заради самоубийството на Кърт Кобейн. Идеята обаче е само да се направи връзка с научно-фантастичната тема на името на групата – „foo fighter“ е термин за НЛО от Втората световна война.

The Smiths – Meat Is Murder

Оригиналната снимка е на войник от 1967 година. На каската си той е написал „Make war not love”, но The Smiths променят слогана за обложката на албума си “Meat is Murder” от 1985 година.

Joy Division – Unknown Pleasures

Корицата е дело на Питър Савил (Peter Saville). Той използва изображение на радио вълни, взето от енциклопедията на Кембридж за астрономия. Оригиналната снимка е преработена, за да се акцентира на черния цвят.

Нова генерация – Отвъд смъртта

Последният албум на Нова генерация с Димитър Воев „Отвъд смъртта“.

Графичен дизайн Енил Енчев и Иво Христов.

Amy Winehouse – Back To Black

Eйми пристигна с четири часа закъснение за фото сесията след яко парти. Фотографът Миша Рихтер в Кендал Райз я снима на фона на черна дъска в собствената си къща. Последният кадър за деня. Фотографът споделя, че това е последният път, в който я вижда жива.

Oasis – Definitely Maybe

Една от кориците икони за Бритпоп движението. Групата е снимана в къщата на Bonehead, който свири на ритъм китара и клавиши в първия състав на групата.

Led Zeppelin – IV

Обложката е в отговор на критиците, които коментирали, че успехът на групата се дължи предимно на мода. За това Led Zeppelin решили да пуснат четвъртия си албум бе име. Картината от обложката е намерена в антикварен магазин в Рединг.

Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon

Лейбълът на Pink Floyd не е бил очарован от идеята на групата за обложка на емблематичния албум, твърдейки че е прекалено минималистичен. Дизайнт е на арт групата Hipgnosis. Призмата е символ на светлинното шоу, характерно за бандата.

Elastica – Elastica

Обложката е дело на известния германски моден фотограф Юрген Телер (Juergen Teller) , който е работил и с артисти като Sinead O’Connor, Bjork, Elton John.

The Cure – Boys Don’t Cry

Обложката на първия албум на The Cure, издаден в САЩ, е дело на дизайнера Бил Смит. Очевидно пресъздава емблематичното парче „Fire in Cairo“.

The Strokes – Is This It

Снимка на фотографа Колин Лейн, който хваща гаджето си как излиза от банята. Той обяснява, че идеята му е била да направи секси снимка и е пробвал десетина кадъра.

Portishead – Dummy

Кадър от десетминутния шпионски филм „To Kill A Dead Man’.

ТЪМНО ‎– ТЪМНО

Легендарният албум на Тъмно от 1994 г.

Виолетов Генерал ‎– Д’Емо

Албумът на Виолетов Генерал ‎от 1993 година.Контрол – Леле Како

Още една емблематична тава.

Използвани са материали и от NME.