Последни
Home / Новини / IC1101 – IIIIII @ miniARtfest V
IC1101 – IIIIII @ miniARtfest V

IC1101 – IIIIII @ miniARtfest V

IC1101 е маршъл ембиънт и индъстриъл проект, който ще представи своя дебютен материал на тазгодишния miniARtfest V, с близо 50 минутен сеанс. Този експеримент събужда смесица от носталгия, романтика, метафизика и използва елементи от военни звуци, химни, демагогски речи и политически съглашения, претопени в една по – голяма приказка за еволюцията на Вселената.

Наследявайки опита и вдъхновението на други западни маршъл артисти, които са постигнали своето според тяхната реалност, IC1101 не се обвързва с никакви конкретни и политически идеи и пристрастия. Целта е музиката и нейното тотално въздействие в обстановката и акустиката на индустриален интериор.

Тематиката на текущия „IIIIII“ план (Iconic Imperialism and Industrialism, indoctrinated in the In-between Illegitimacy) обхваща две основни действия:

ICIOOI
Act I – изконната идея в маршъл индъстриъл оформление, тежки и бавни, военни ритми, предлагаща историческите конфликти между нациите и расите в глобален план, както и в локалната българска действителност от царския, до тоталитарния и пост – социалистическия период.

Act II – съставлява окултната част на сета, дарк ембиънт, атмосферичен и апокалиптичен звук, който докарва една меланхолична реакция с контакта си върху слушателя. Това е своеобразна апокрифна йероистория. Духовете и звездите шептят за техния дълбок път в еоните на съзнателното израстване, в техните пътувания във физическите и във свръх-физическите измерения. Терминологията, която е използвана и в някои от заглавията на песните е взаимствана от мистичните школи през последните векове и хилядолетия на човешкия вид, от Табула Смарагдина до епохата на ню ейджа.

Фонът ще бъде подкрепен с видео монтаж за по – добра мултимедийна манипулация. Инсталацията ще е подбрана в съдружие с Биляна Добрева. Нейните кадри са заснети в първата българска фабрика, основана от Добри Желязков в град Сливен и ще допълни тясната концепция за индустриалното пространство – като уют, като затвор и с още много други и противоречиви лица. Защото още от началото на 80те години, много авангардни западни артисти – музиканти, режисьори и диджеи започнаха да реализират своите дела в изоставените фабрики на Берлин и това начинание продължава да се разраства от културата на пост-пънка, индъстриъла, уейва и т.н. Ще бъдат включени архивни кадри от военната история и някои други гротескни клипове.

За своята видео – презентация Биляна допълва: „Ако вървим по стъпките на паралелната разруха, на ирационалната и физическа действителност, бихме могли да се озовем в близката 1836 година.“

(IC1101 е засега най – ярката и голяма галактика, която е открита и регистрирана от човешките учени на 19 юни 1790 година, част от звездния клъстер Abel 2039-BCG)

Събитието е част от петото издание на miniARTfest, което се провежда за периода 1 – 10 май. IC1101 може да се чуе и види на 5 май от 20:00 часа в Underground Gallery/Studio, което се намира до Сточна гара.

Събитие на miniARtfest V във фб:
https://www.facebook.com/events/449242591897908/
Вход: 3 лева (входът е в полза на всички участващи лица на 5 май, а не се отнася единствено за IC1101)