Последни
Home / Новини / Хюго Рейс (ex-The Bad Seeds) на Аларма Пънк Джаз №13
Хюго Рейс (ex-The Bad Seeds) на Аларма Пънк Джаз №13

Хюго Рейс (ex-The Bad Seeds) на Аларма Пънк Джаз №13

Hugo Race, един от първите китаристи на Nick Cave & The Bad Seeds от началото на 80-те и емблематична фигура на мелбърнската сцена (със собствената си група The Wreckery – първата австралийска ню уейв/пост-пънк формация с брас звучене) ще изнесе концерт в рамките на радио фестивала Alarma Punk Jazz на 11 юни в малката зала на *Mixtape 5*. Tези от вас, които са били на концертите от турнето му в Fatalists от 2013 година в България, определено знаят за какво иде реч и няма да пропуснат и този концерт. А за всички останали нека да припомним:

1d80ad0b73c417c81327dc103c77119dХюго участва в първия албум на Nick Cave & The Bad SeedsFrom Her To Eternity, но дори и след като напуска групата и тръгва по собствен път като фронтмен, продължава да се появява като гост в по-късните им албуми – Kicking Against The Pricks и Tender Prey, че чак и в Murder Ballads. От своя страна пък Ник Кейв също е излизал да пее на сцената с групата на Хюго The Wreckery, макар така и да не се стига до официални записи заедно. A друг важен член наThe Bad Seeds – Мик Харви – участва в първия състав на най-дългогодишния музикален проект на Хюго The True Spirit (група на 25 години, чийто нов албум Elevate My Love излезе в края на май тази година за Glitterhouse Records). Други важни музиканти, с които Хюго работи в онези години – края на 80-те и началото на 90-те – са Роуланд С. Хауърд и Александер Хаке (Einstürzende Neubauten), който също участва в едни от първите записи на The True Spirit.

Това обаче е историята – настоящето е не по-малко впечатляващо – групите Sepiatone, Transfargo, Hugo Race Fatalists (тях ги познаваме вече в България) и не на последно място – Dirtmusic – близо 10-годишна колаборация между Хюго, американския китарист и автор на песни Крис Екман и някои от най-важните фигури на новата африканска блус вълна в Мали – туарегите от Tamikrest, Амината Уасадже Траоре, Самба Туре и афробийт бандата на Бен Забо. Записите на последните два албума на Dirtmusic Troubles (2013) и Lion City (2014) са правени в Мали по време на военния конфликт и напреженето във въздуха болезнено се усеща  в тези песни, които са на границата между блуса на три континента (Африка, Америка и Австралия), трип-хопа и психеделик-рока, и съдържат в себе си и силно документален елемент – разказ за една Западна Африка, доста различна от тази, която светът познава от музиката на Али Фарка Туре, Тумани Диабате и Бубакар Траоре. И с The True Spirit, и с Dirtmusic Хюго Рейс записва за компанията Glitterhouse Records, лейбъл, с чието име свързваме още гостувалите наскоро у нас Wovenhand (и 16 Horsepower преди тях), както и отделни албуми на Марк Ланеган, Pere Ubu, Басеку Куяте, Monster Magnet и Mudhoney.

В София Хюго пристига със соловия си проект – песни за китара, лупъри и магнетичен нисък глас, близки до тези в албума му No, But It’s True (2012) и в двата албума на Fatalists. Но не само – голяма част от тях са съвсем нови и ще излязат в отделен албум до края на годината, така че на това турне ще ги чуем за пръв път.

Билети можете да закупите в „Дюкян Меломан”, както и на касите на Ticketplus и Eventim.