Последни
Home / Кино / Хърватски филми в Дома на киното
Хърватски филми в Дома на киното

Хърватски филми в Дома на киното

Фестивал на хърватския филм ще се проведе в Дома на киното в София от 19 до 23 юни. Входът ще е свободен, а филмите от програмата ще са на хърватски език и с английски субтитри. В програмата на фестивала са включени осем ленти:

„Децата на свещеника“ (93 мин, 2013.) – 19.06.2015. в 18.00 часа- Официално откриване;
„Соня и бикът“ (102 мин, 2013.) – 19.06.2015. в 20.00 часа;
„Какво е мъж без мустаци“ (109 мин, 2005. ) – 20.06.2015. в 18.00 часа;
„Дълга мрачна нощ“ (194 мин, 2005.) – 20.06.2015. в 20.00 часа;
„Загадъчното момче“ (88 мин, 2013.) – 21.06.2015. в 18.00 часа;
„Който пее, зло не мисли“ (90 мин, 1970.) – 21.06.2015. в 20.00 часа;
„Каубои“ (103 мин,2013.) – 23.06.2015. в 18.00 часа;
„Vis-a-vis“ (80 мин, 2013.) – 23.06.2015. в 20.00 часа;

Хърватски филмов фестивал

„Децата на свещеника“: В островното градче с неизвестно име, млад католически свещеник отец Фабиан завижда на популярността на по-възрастния свещеник. След като Папата разрешава употреба на презервативи в някои случаи, младият свещеник започва да дупчи презервативите, които набожният Петър продава в своя павилион. Какво ще излезе от това, когато започва да му помага и местният фармацевт Марин, няма нужда да отгатвате от три пъти.

„Соня и бикът“: Загебчанката Соня, вегетарианка и загрижена активистка е върла противница на боевете с бикове в Далматинска Загора, а това дразни местното население, което смята, че Соня въпреки силната си любов съм животните не би посмяла да застане пред бика. Провалят се наддаванията, а предизвикателството за Соня носи Анте, известен със способността си да убеждава.

„Какво е мъж без мустаци“: Приказката за мъжа без мустаци е роден пасторал в който героите се борят до изтощение със собствените си национални, полови и религиозни предразсъдъци, не умеейки да докоснат щастието до себе си. Младата вдовица Татяна се влюбва в енорийски свещеник, неотдавна излекувал се от алкохолизма. На свещеника се опитва да „помага“ неговият брат близнак, генерал от хърватската армия. От другата страна, гастарбайтер Маринко, който се е завърнал в селото, бивш собственик на автомивка Кроатиен в Берлин, напразно се опитва да се ожени за Татяна, а връзката на неговата дъщеря с местния бохем и хаику поет е вторият голям удар по неговото достойнство.

„Дълга мрачна нощ“: Филм на режисьора Антун Врдоляк е един от най-добрите хърватски филми през последното десетилетие. През 1941 г. малкото и спокойно славонско село е връхлетяно от вихрушката на войната, което поставя жителите му пред мъчителни изпитания. Неволите натежават и от факта, че мястото е населено и от немски заселници от повече от два века. Войната притиска човека, изисква от него да взима бързи решения, за които при мирно време може би е необходим един цял живот.

„Загадъчното момче“: Неговата тайна ще стане тяхното приключение – Загадъчното момче е приказка за остроумното и сръчно четиринадесетгодишно момче Коко, което с помощта на приятелите си разрешава нова мистерия. Томо, приятелят на Коко наскоро е пристигнал в града и жадува за приключения. Тяхното внимание е привлечено от новия ученик, който се държи необичайно. Заедно с Марияна, приятелка от класа, стъпка по стъпка ще разкрият неговата добре пазена тайна. Дали са дорасли Коко и приятелите за тази задача? Намесването в чуждите тайни ще застраши ли тяхното приятелство? Дали решението е по-страшно от това което са предполагали?

„Който пее, зло не мисли“: Който пее зло не мисли е един от най-гледаните хърватски филма в историята с подзаглавие „Любовна комедия с пеене“ и структуриран като колажен дневник. Филмът се отличава с функционалистичен визуален дизайн и с автентичност на прецизните костюмографски (Любица Вагнер) сценографски (Желйко Сенечич) реконструкции. Главните събития се случват в апартамента в Горни град в семейството Шафранек, в техния двор, в Самобор, Максимир.

„Vis-a-vis“: Режисьор прави подготовка за нов филм. Известен артист, когото иска за ролята на бащата, критикува качеството на сценария и избора на актьора за ролята на сина. Режисьорът кани артиста, който ще играе ролята на сина, на остров Вис, за да работят по сценария и ролята която ще изпълнява, както и да се увери, че правилно е избрал актьорския екип. Поради изолацията която ги завладя през зимата на острова, двамата неочаквано се сблъскват лице в лице със собствените си фрустрации, които по необикновен начин постоянно се преплитат в действието на филма.

„Каубои“: Представление за представлението става филм! За мястото на събитието е избрано малко промишлено градче, достатъчно малко и клаустрофобично, за да бъде животът в него невъзможен, и достатъчно голямо да бъде възможно и убедително съществуването на описвания характер….. Саша, относително успешен театрален режисьор се завръща в родното си градче. Изглежда, че е изоставил успешната си кариера, а със себе си носи разочарованието от все още неизлекуваната болест и няколко куфара. Обаче, от работата все пак не успява да се измъкне, защото градоначалникът на това място го дочаква с предложение да постави представление във вече замрелия местен театър. На прослушването се явяват само пет кандидата и Саша няма друг избор, освен да ангажира всичките.