Последни
Home / Музика / Всичко, от което имаш нужда, е малко Hope Sandoval
Всичко, от което имаш нужда, е малко Hope Sandoval
Хоуп Сандовал, сн. Jason Persse

Всичко, от което имаш нужда, е малко Hope Sandoval

Гласът на Хоуп Сандовал (Hope Sandoval) e приспивна песен за колибрита. Tя е нежна, чуплива и предпочита тъмнината. Чувства се добре в сенките, където е трудно разпозната.

“Просто се скривам и пея“, споделя тя пред “Лос Анджелис Таймс“.

Групата й Mazy Star постига силен комерсиален успех с втория си албум “So Tonight That I Might See” (1993), но след това изчезва. Тя обаче се появява тайно из зад ъгъла в парчета на Air, Jesus and Mary Chain, Chemical Brothers, Massive Attack. В началото на 21 век новата й група Hope Sandoval & the Warm Inventions издава няколко албума, а после нов живот заживява и Mazy Star.

Фобията на Hope Sandoval от прожектори е странна за една поп звезда, но може да се обясни лесно в детството й. Тя е родена през 1966 година в католическо, мексиканско семейство. Израства в източен Лос Анджелис на “най-популярната нарко улица“, превзета от банди и дрога.

В къщата й има много музика. Сестра й слуша кънтри, а майка й плува в испански води. В гимназията с приятелката й Силвия Гомес правят фолк дуото Going Homе. Излизат на сцена едва няколко пъти и вече “отварят“ за Sonic Youth. Групата записва няколко парчета с продуцента Дейвид Робак (David Roback), които не са издадени. Хоуп и Дейвид обаче си допадат музикално и се сприятеляват. Той вече има опит на независимата сцена в Лос Анджелис с групите Rain Parade и Opal, на които Хоуп е фен. Тя се присъединява към Opal, a две години по-късно бандата е прекръстена на Mazy Star.

През 1990 година записват първия си албум “She Hangs Brightly“, който веднага е разпознат от критиката и феновете. Вторият им албум “So Tonight That I Might See“ (1993) и хитът от него “ Fade into You“ стават платинени и им носят комерсиален успех.

Хоуп и Дейвид обаче не се чувстват комфортно, събирайки прекалено много внимание.

“Ние просто правим музика. Ако на никой не му пука за нея, просто ще си я правим у дома“, споделя Дейвид.

Хоуп Сендовал е невероятно срамежлива, по-време на концертите не говори с публиката и не се знае нищо за личния й живот.

“Исках да остана сама“

През 1996 те издават третия си албум “Among My Swan“ ,а на следващата година групата се разпада с обяснението, че “не знае как да произвежда ъндърграунд музика“.

Някъде по това време Дейвид се мести в Норвегия.

“Просто се чувствам неудобно, а бих искал да се чувствам по-свободно“, казва той.

A по-късно в едно от редките си интервюта тя споделя, че е искала да остане сама и предполага, че и Дейвид се е чувствал така.
Следващите десет години групата не е активна.

Въпреки че Mazy Star не свирят, Хоуп казва, че групата не е приключила.

Хоуп устоява на натиска на големите лейбъли за звездна кариера и продължава да прави това, което й доставя най-голямо удоволствие – да тананика своите меланхолични истории от сенките.

Тя започва работа с барабаниста Colm O’Ciosoig, познат от My Bloody Valentine. Той свири и на китара и клавиши, като допълва гласа на Хоуп в няколко албума на Hope Sandoval & the Warm Inventions.

„Имаше някаква мистерия в нашата група. Винаги е добре да има нещо, което не можеш до край да разбереш“, споделя той.

Групата го кара леко, защото нищо не се получава добре, когато си даваш зор. Това разбиране на Colm O’Ciosoig обяснява и характерното поведение на другата му основна група My Bloody Valentine.

Все още зависима от музиката

През 2011 година Mazy Star се завръща с албума “Seasons of Your Day“. През 2018 година излиза и “Still”.

В интервю за consequenceofsound.net през 2016 година тя отговаря на въпроса дали се е променило отношението й към музиката през годините:

“Не, все още ме измъчва. Все още съм зависима към музиката, както когато бях на 16. Нуждаеше се от нея, но я мразиш. Това е една луда, лоша връзка“.

На 14 май 2017 година почива Кейт Мичъл, който свири на барабани в четири албума на групата. На 24 февруари 2020 година от рак си тръгва Дейвид Робак.

Хоус Сандовал продължава.