Последни
Home / Кошче / Онази изложба с хлебарките
Онази изложба с хлебарките

Онази изложба с хлебарките

Не бръмча често по такива събития защото мразя вино и превземки, но отидох на онази изложба с хлебарките. Намира се в Neu!Berlin и е там още няколко дни. Май отдавна не бях ходил на изложба, още повече на такава, на която не ми е неловко да разглеждам. Наивният ми подход, що се отнася до визуално изкуство, леко наподобява възможната реакция на просяк в гурме-ресторант. Кльопам, някои блюда ми се услаждат, нямам идея какво съдържат, как се готвят и въобще защо са тук, други ми миришат странно и по-скоро не бих ги пробвал, но обстановката е нова, ярка и буди желание за живот.

Мразя хлебарките. Страх ме е от тях, отваращават ме. Гадните копеленца, които ще оцелеят ядрения апокалипсис, а ние няма. Да го духат хлебарките. Както и да е.

И така, добрият стар бар си е там, само че в него има изложба. Започваме тежко и стилно с няколко големи платна. Забелязвам тези на Николай Тотев, които имат отличителна плътност и ярки цветове, което помага на далтонистите като мен. Леко вдясно, в скритите катакомби на новият Берлин са скрити още по-интругуващи артефакти. Порнографски („намерени“) кадри, които не ми го вдигат, защото от устите на разлигавените момичета текат хлебарки. Мамка му! Хлебарки на екрани. Хлебарки на бяла хавлия, с брокат. Хлебарки на диапозитив. Крак, бомба, хлебарка. Снимки на хлебарки. Филм за хлебарки. Детенце с хлебарка. Виждам хумор, мисъл и желание за изразяване, и се кефя.

Бонусът е, че в самото пространство има още много странни неща, за които не мога да съм напълно сигурен дали са част от изложбата или не. Не мога да ги обясня, затова ги снимах. Никой не ми се скара.

Онази изложба с хлебарките е в Neu!Berlin до 4 април.

Авторите са: 

Анна Цоловска
Илина Консулова
Ина Валентинова
Йоанна Петкова
Вълко Чобанов
Даниел Нечев
Мариян Ценов
Мартин Пенев
Николай Тотев
Янко Андонов

Текст: Иван Шентов