Последни
Home / Кино / “Goodbye Berlin”: Поклонът на Фатих Акин към Хъкълбери Фин
“Goodbye Berlin”: Поклонът на Фатих Акин към Хъкълбери Фин

“Goodbye Berlin”: Поклонът на Фатих Акин към Хъкълбери Фин

“Goodbye Berlin”(Tschick) е готино юношеско роуди на Фатих Акин.

Липсва му оригиналността на предишния му опит в жанра „In July” (2001), но носи топлината и сълзите през усмивка, характерни за всичките му филми. 14-годишният Майк е тихо хлапе от Хелерсдорф, което никой не забелязва в клас.

Тайно влюбен е в красавицата Татяна и мечтае да получи покана за рождения й ден. В останалото време се наслаждава на откачените истории на майка му – алкохоличка, която гравитира между рехабилитационните клиники и дома му.

Баща му – фрашкан с кинти строителен предприемач, е все по-далеч от семейството и все по-близо до младите мацки. Така минават дните на Майк, докато в класа му не идва ново момче. Андрей Чики……(Чик) е руснак, с немски паспорт, или както сам се определя цигански евреин. Няма как да не е аутсайдер в училище. Отхвърлени от готините си съученици, двамата някак естествено се сближават.

Един ден Чик пристига пред гъзарската къща на Майк с открадната „Лада Нива“ и го кани за по кръгче. Двамата минават през партито на Татяна, след което отпрашват на пътешествие из Източна Германия.

По пътя срещат и Изи, която иска да стигне до Прага, и тримата заедно разкриват тайните си и намират приятелството. Като във всички филми на Фатих Акин, музиката е прекрасна.

Песента на тази лента е романтичната балада ”Ballade pour adeline” в изпълнение на Ричард Клайдерман.

Филмът е адаптация по бестселъра на немския писател Волфганг Херндорф ”Защо взехме колата”.