Последни
Home / Музика / Give me space
Give me space

Give me space

Efa Supertramp е жизнерадостна мацка от Уелс, която пътува по света и изпълнява емоционален и надъхващ акустичен фолк-пънк. Гледах я за първи път на живо в София през 2012 г. в Социален център Аделанте по време на Балканското и турне. Винаги е свежо да виждаш как прогресивни и активни хора правят това, което обичат и то заради правилните подбуди. Затова, когато разбрах за новия зин, който Ефа издаде в началото на годината, реших да я подкрепя и да си взема едно копие.

Едно от по-скорошните приключения на Ефа (през изминалата 2015 година) я отвежда в страни като Холандия, Германия и Източна Европа, къде прави турне от 33 дати и изминава над 7000 километра. Тя превръща своите преживявания, срещи, концерти, нови места и приятели, които среща по време на турнето, във вдъхнояващ зин.

Give me space
Зиновете са една специална страст и може би всеки, който има нещо общо с пънк културата би разбрал точно какво имам предвид. За мен идеята да създаваш сам медия, която да се споделя свободно и на свой ред да заразява с вируса на креативността и неограниченото изразяване, е една от най-чистите форми на лична революция (наред с правенето на музика).

Два паунда и няколко дни по-късно Give me space е в ръцете ми. Чудесна малка книжка във формат А5, отпечатана на ризограф корица и 56 страници на рециклирана хартия. Тур-дневник, фензин с интервюта и забавни истории, информация и контакти за клубове, скуотове, кафета, места с хубава храна, фестивали, артисти, музиканти, както и доста картинки…

Ако трябва да съм честен, това са най-добре похарчените няколко кинта за последния месец. Нищо не може да се сравни с усещането да държиш (твоето си) хартиено копие на зин, направен с желание и любов, дори когато всичката информация на света е на клик и половина разстояние. Различно е, автентично е, приятно е.

Акцентът е върху пространството – и по конкретно върху независимите места, които се управляват солидарно от различни колективи, ентусиасти и доброволци. Скуотове, инфо-шопове, независими кафета, колективни пространства и солидарни инициативи като Food Not Bombs. Всичко това е приятно допълнено с нещо като мини-карта на интересни места за веган храна по пътя на Ефа.

Give me space
Пътуването през границите на Европа по време на един от пиковете на бежанската криза и търсенето на безопасно пространство за живот също е сред темите, засегнати в зина.

На повече от 50 страници, отпечатани на рециклирана хартия може да намерите забавни разкази за пътуванията и концертите на Efa Supertramp, както и интервюта с артисти и интересни хора, които среща по пътя си: Bettie Akkemaai, Joe и Zoe от Viva Zapata, Shireen, Gab de la Vega, Alicia Edelweiss, Food Not Bombs Budapest, Daša Fon F’lasa, Hledànì, Cácory, Bibi и PSSGS.

Ако ви е интересно и бихте искали сами да държите в ръце това приятно независимо издание, можете да се свържете лично с Ефа – ето тук.

Непременно чуйте и нейната музика и разгледайте страницата на лейбъла и Afiach!

 Текст: Иван Шентов