Последни
Home / Кино / ”Мрежата” на Ким Ки Дук: Антиутопиите на диктатурата и свободата
”Мрежата” на Ким Ки Дук: Антиутопиите на диктатурата и свободата

”Мрежата” на Ким Ки Дук: Антиутопиите на диктатурата и свободата

”Geumul” (Mрежата) на Ким Ки Дук сблъсква реалностите в Южна и Северна Корея през историята на рибаря Нам от бедно гранично село. Той разчита само на рибата, за да може да осигури купчинка ориз за жена си и малката си дъщеричка.

Една сутрин, като всички останали, той излиза в реката, но лодката му се поврежда и течението го отнася в Южна Корея. Там попада в ръцете на специалните служби, които трябва да установят дали той е шпионин или беглец от мракобесния комунистически режим.

Нам е ”промит мозък” или просто изплашен до безумие малък човек, който много добре знае какво го очаква у дома, ако направи погрешна стъпка. Той иска възможно най-бързо да се върне при семейството му, което автоматично се превръща в заложник на властите, но не е толкова лесно.

Южна Корея има специална служба, която ”спасява” хората от диктатурата.

Агентите първо го подлагат на денонощни разпити и му предлагат гражданство, което той отказва заради близките си. Службата нагледно показва как едно здраво общество може да се превърне в антиутопия с идеална цел, но и показва силата на демокрацията, свободната личност и контролните й механизми.

Когато Нам против волята му е пуснат ”на свобода в центъра” на Сеул, той разбира, че свободата не гарантира щастие, но е въздух. Единственото по ценно нещо е семейството.

Ким Ки Дук майсторски разказва в характерния си минималистичен стил една обикновена история, която те оставя безмълвен за дълго време пред зверството на един авторитарен режим, който съществува само на един поглед разстояние от нашия свят.

Рио Сун-бум прави изключителна роля и допълнително засилва въздействието на лентата.

”Geumul”, 2016 година, 114 минути