Последни
Home / Кино / “Get out”: Черeн расистки хорър покрай Борис Виан
“Get out”:  Черeн расистки хорър покрай Борис Виан

“Get out”: Черeн расистки хорър покрай Борис Виан

Твърде прехваленият ”Get out” („Измъквай се“) на режисьора Джордан Пийл предлага нещо средно между черна комедия и хорър, опаковани с претенциозния етикет ”социален трилър” заради расистката сюжетна линия, разгърната по доста нескопосан и клиширан начин.

Филмът по някакъв начин носи усещането и атмосферата на черния роман на Борис Виан ”Ще плюя върху вашите гробове” без обаче по никакъв начин дори да се доближава до класата на книгата.

Лентата разказва историята на младия афро американец Крис (Даниел Калууя) ( на неговата игра се крепи горе-долу целият филм), който е поканен за първи път на гости в дома на родителите на неговата бяла приятелка Роуз (Алисън Уилямс).

Макар да го уверява, че родителите й са широко скроени и без расистки предразсъдъци, а баща й би гласувал за трети път за Обама, ако можеше, Крис много бързо разбира, че е попаднал на доста ”странно място”. Семейството на Роуз е издържано във вечното клише – бели богаташи с черна прислуга.

Прислугата от своя страна е още по-странна и гледа ”зловещо”.

Допълнителен ужас навяват опитите на майката на Роуз да хипнотизира Крис, за да го откаже от пушенето.
Събиране с приятели на семейството и срещата му с друг мистериозен чернокож от зловещото градче, убива всякакви илюзии у Крис, че е попаднал сред приятели.

От този момент започва опитът му за бягство от това зловещо място и атмосферата става доста страховита.

Като цяло филмът поддържа напрежение през цялото време, но ”социалният” елемент се крепи на плоски расистки шеги, а сюжетът не блести с особено оригинални хрумвания.