Последни
Home / Кино / Кой драска по редовете на Фицжералд и Хемингуей?
Кой драска по редовете на Фицжералд и Хемингуей?

Кой драска по редовете на Фицжералд и Хемингуей?

“Genius” (Гений) разказва историята на американския литературен редактор Максуел Пъркинс (1884 – 1947 г.), смятан за откривател на Хемингуей, Фицджералд и Томас Улф.

Филмът пресъздава работата му, съмненията и борбата с егото през отношенията му с Томас Улф.

Двамата започват да чистят първата му книга от страниците описания на сините очи, метафорите по една страница и всичко, което трябва да се махне, за да добие книгата най-добрата си форма преди да попадне в ръцете на читателя.

Колин Фърт се превъплъщава в Макс и прави поредната си роля, която все е едно е създадена за него. Джуд Лоу влиза в образа на Томас Улф, като прави силна характерна роля, а Гай Пиърс се заковава в съзнанието на зрителя с епизодичната си поява като Фицджералд.

Цялото изгубено поколение в един филм, който не се губи в митологията и героизацията му, а ти дава непретенциозен поглед върху драмата, фиксациите и борбата на едни хора, които са живи само като пишат. А по пътят ги води един човек с признание да се саможертва в името на великия талант на едно не винаги толкова велики хора.

Осъден на вечния страх дали всъщност не е съсипал творчеството им.

„Гений” на Майкъл Грандейдж следва едноименната биографична книга за Макусел Пъркинс на А. Скот Бърг, издадена и в превод на български.
За пропусналите: Друга врата към Ерата на джаза, а и малко след нея, дава „Един последен поглед” на Джеймс Олдридж. Книгата пресъздава приятелството и войната между двама от най-великите писатели на 20 век – Хемингуей и Фицджералд.