Последни
Home / Кино / Fish Tank: част от британската действителност
Fish Tank: част от британската действителност

Fish Tank: част от британската действителност

Fish Tank е британска драма, за живота на едно 15-годишно момиче и перипетиите, през които минава. Нейното име е Миа Уилямс. Тя е избухлива, бунтарка и никога не си държи езика зад зъбите. Живее заедно със самотната си майка и сестра си. Сама се забърква в конфликти – с най-добрата си приятелка, с майка си, дори и с напълно непознати. Изглежда точно като дете, което си търси белята. Зад целия бунтарски дух се крие жаждата за одобрение и за кимване с глава: “Да, постъпката ти беше правилна”. Съпротивлява се на всичко, което се изпречва на пътя й и среща единствено стени срещу себе си.

Майка й е последният човек, на когото би могла да разчита. Като родител жената въплъщава този образ, който никога няма да ви покажат в рекламите за щастливото сплотено семейство. Алкохол, непознати мъже и купони в дом с две деца, които трябва тихо да си стоят в стаите, докато възрастните се опияняват и чукат на кухненския плот. Думите “аз мислех да те абортирам и дори си бях насрочила час” спокойно отпращат вниманието на зрителя далеч от образа на една провалена от обстоятелствата или по собствено желание майка.

Тогава се появява и той (но не с главна буква). Поредният любовник на майката. Човекът, който се прави на разсеян от погледите на дъщерята. Когато тя играе своята детска игра на криеница, надникване, преследване и уж невинни погледи, той се държи, като че не разбира. Забавното и тъжното е, че е съвсем наясно и дори той самият се включва в сценария с котката и мишката и накрая играта се превръща в отмъстително преследване. Случва се, защото един мъж си позволява да се възползва едновременно от майката и дъщерята, като същевременно се оказва женен.

Миа, бунтарката от предградията, не си позволява случаен човек да я нарани и на свой ред всява поредния смут – този път в семейството на мъжа. Двете противоположности се заплитат в съпоставка – едно сплотено семейство в отдалечен квартал с прясно окосени морави и симетрично подредени къщи, и една разбита майка с две деца в тесен апартамент в пренаселен жилищен квартал.

Цялата драма всъщност се крие в липсата на адекватната фигура на бащата. В семейството на Миа това е довело до липсата на контрол и усещане за сигурност. Докато в дъщерята на този мъж тя вижда момичето, което никога не е била – момиче, което се радва на детските си игри с розовата си рокля и белите си пантофки, с русата си коса, което знае, че вкъщи го чакат мама и татко. А сега отново се върнете в апартамента на Миа и ще видите само един хаос от обиди, заплахи, наказания и безразличие.

На фона на тези случки се откроява мечтата на момичето да стане танцьорка. През целия филм има кратки сцени като светлини в тунела, в които тя успява да улови копнежа си за нещо повече от това, което й предоставя ежедневието. Именно мечтите са тези, които откъсват цвета и вятърът го разпилява на непозната почва, за да дари от красотата си на напълно непознато и диво място.

Fish Tank е филм за британската действителност, различна от напудрените холивудски филми. Печели наградата на журито през 2009 на филмовия фестивал в Кан, напълно заслужено. Заслужава си отделеното време – позволете си да се разбунтувате срещу живота също като главната героиня Миа. А накрая може и да избягате.

автор: Яница Григорова