Последни
Home / Музика / Слушай първата група на Кърт Кобейн – Fecal Matter
Слушай първата група на Кърт Кобейн – Fecal Matter

Слушай първата група на Кърт Кобейн – Fecal Matter

Kurt CobainПреди да сформира Nirvana с Крист Новоселич, Кърт Кобейн свири с проект, наречен Fecal Matter. Както подсказва и името, това далеч не е най-„сериозният“ опит, но в сянката на следващите му усилия и световната известност на Nirvana всъщност е доста любопитна група.

През 1985 г. Кърт е на 18 години и тъкмо е изпаднал от образователната система. Започва да свири с Грег Хокансън (барабани) и бъдещият барабанист на Melvins Дейл Кроувър на бас. Записват едно демо, което носи името Illiteracy Will Prevail.

Откъслечни парчета от демото се появяват онлайн от години, но за първи път някоя добра душа е качила в YouTube цялата касета. В интерес на истината няколко от популярните качвания на този легендарен запис вече бяха свалени от сайта за видео споделяне поради „нарушения на авторското право“, но за щастие будни ъплоудъри го направиха записа на Illiteracy Will Prevail достъпен отново.

Демото е издавано в ограничени пиратски тиражи и от години се споделя между най-зарибените, но досега не е излизало в своята цялост в интернет.

Това е колекция от 13 абразивни пънк парчета плюс един инструментал и нещо като импровизация, която се върти около парчето на Devo – Turnaraound. Разбира се, не е много ясно кое парче кое е – дори и най-коравите фенове на Кобейн изпитват трудност да идентифицират с точност съдържанието на нещо, което оригинално си е просто демо на касетка. Така или иначе, това е ценен артефакт, който звучи доста свежо. Някои от парчетата са познати и от следващите години на Кобейн с Nirvana – Spank Thru, Anorexorcist, част от рифовете в края на касетата пък доста напомнят на Downer.

След като записват демото Кроувър започва да свири активно с Melvins, които скоро след това издават първото си EP. Кърт раздава касети със записа наляво-надясно и едно от тях попада в Крист Новоселич. Малко по-късно двамата решават да си направят банда.

Fecal Matter

Две от парчетата на Fecal Matter остават в ранния репертоар на Nirvana и могат да се открият като B-страни, концертни буутлези и rarities – Anorexorcist и Spank Thru.

Слушай цялото демо на Fecal Matter тук:

Fecal Matter – Illiteracy Will Prevail
(траклиста е ориентировъчен):

Kurt Cobain
01. Sound of Dentage (00:00)
02. Bambi Slaughter (04:50)
03. Laminated Effect (08:24)
04. Blathers Log (10:42)
05. Class of ’86 (13:19)
06. Boatakk (17:15)
07. Love My Family (19:21)
08. Accusations (28:28)
09. Spank Thru (33:05)
10. Insurance (36:55)
11. Buffy’s Pregnant (38:24)
12. Vaseline (42:41)
13. Downer (45:08)
14. Instrumental version of Boatakk (48:09)
15. Riffs & “Turnaround” by Devo (49:48)