Последни
Home / Музика / Слъдж-легендите EYEHATEGOD в България
Слъдж-легендите EYEHATEGOD в България
EYEHATEGOD [Снимка: Geoffrey Nickolson]

Слъдж-легендите EYEHATEGOD в България

EYEHATEGOD идват в София и виновни за това са само и единствено онези зли и брадати хора от Rawk-а!

След като по-рано тази година помрънкахме, че пак ще ни подминат, стана ясно, че може би най-тегавата слъдж банда в света – легендарните EYEHATEGOD ще имат дата в България! Това тотално надървящо събитие е факт благодарение на любимите ни нечовеци от Rawk’n’roll webzine & booking, които имаме още да черпим за MONO, Karma to Burn, Solstafir, Crippled Black Phoenix, Windhand, Sigiriya, Brotherhood of Sleep… всъщност ужасно много трябва да ги черпим…

ehg desertfest
EYEHATEGOD
идват в София на 12 юни (петък), а домакин на събитието ще е Mixtape 5. Съпортът от българска страна е повече от стабилен. На сцената преди легендите от Ню Орлийнс ще излязат машините от Them Frequencies, набиращите все по-голяма скорост дуум-зверове UPYR и загадъчния one-man дроун нойз проект krāllār.

UPYR наскоро размазаха с поредния си култов ритуал заедно с още две групировки от тъмната страна, а ние вече не издържаме да чуем парчетата, които са подготвили за сплита с австралийците WHITEHORSE. Годината за тях започна супер обещаващо с концерт заедно със Septicflesh, и нещата явно продължават в същата устремена посока. Them Frequencies пък избухнаха с чисто нов албум на винил, а промо шоуто им беше наистина запомнящо се събитие. Очакванията са високи, но и залогът е такъв! Концертът на 12 юни ще е първо излизане пред по-голяма аудитория за krāllār, след като през изминалите месеци се случиха няколко ъндърграунд събития с негово участие, между които лайв с VVelschmerz от Македония.

ehg poster
За EHG може да се говори много, а в същото време няма особен смисъл… те са наоколо от 1988 г. и продължават да разбиват въпреки серията от тегави случки, които ги съпътстват. През 2013 г. EYEHATEGOD изпратиха барабаниста си Joey LaCaze (който, освен в EHG свиреше и в Mystick Krewe of Clearlight и Outlaw Order). Той почина от дихателна недостатъчност в следствие на усложнения от астма на 23 август.

Jimmy Bower (китара, барабани в Down и китара в Superjoint Ritual) и покойният Joey LaCaze създават Eyehategod в Ню Орлиънс пред 1988. Заедно с колегите и приятелите си от Crowbar, Corrosion Of Conformity, Exhroder, Acid Bath и Soilent Green са първата вълна слъдж метъл банди и налагат неповторимото мръснишко, кално и супер тежко луизианско звучене. Затова и сцената, която се ражда от рифовете и тътена на тези групи, носи етикета NOLA (New Orleans, Louisiana). Неслучайно това е и името на дебютния албум от 1995 на супергрупата Down, в чийто класически състав влизат хора именно от EYEHATEGOD (Jimmy Bower), Crowbar (Kirk Windstein), Corrosion Of Conforimty (Pepper Keenan), Phil Anselmo и Rex Brown (Pantera). Сцената в Луизиана е супер сплотена, а бандите редовно си разменят музиканти и създават чудовищни странични проекти.

Групата идва в България в състав Jimmy Bower, Mike IX Williams, Brian Patton, Gary Mader и новия барабанист Aaron Hill. Това е може би най-забележителното шоу в София след концерта на другите слъдж-гиганти CROWBAR през март (поне според мнението на 1/3 от екипа на lunatic.bg). Така, че най-логичното действие е да си вземете един от тези:

ehg ticket
Всъщност, точно от тези вече не може – евтините билети свършиха още в края на февруари. Ценните хартийки в момента са по 30 лева, а в деня на концерта ще са с десетка отгоре.

За да не сме голословни ще сложим тук това, ей така, да си знаете:

Междувременно привидно благите хора от Rawk-a не спират и вече ни готвят още шамари с крак, право в гръбначния кош, ебаси – следващите им набези са съвсем скоро и освен това са викнали мутри – в лицето на NAUSEAHTAKE и AGGALOCH.