Последни
Home / Кошче / Изравяне на психиката: Социална История на Психиатрията в НРБ
Изравяне на психиката: Социална История на Психиатрията в НРБ

Изравяне на психиката: Социална История на Психиатрията в НРБ

Историческа-антропологична изложба с инсталация – симулация на психиатрична консултация от комунистическо време. Откриването е 18:30ч, 24 септември – 9 Октомври.

Кретен
Изравяне на Психиката” предлага нов поглед върху социалните истории на психиатрията и психичните заболявания през комунистическия период. С научен анализ и фотографии показва живота в психиатрични болници, а мултимедийната художествена инсталация поставя едновременно антропологичен и исторически въпрос. Как българинът е преживявал психични кризи в социална, културна и политическа среда, която е била доминирана от материалистически разбирания за тялото и личността? Инсталацията симулира физически и психологически пространството на стандартната психиатрична консултация от комунистическия период. Смесица на научните търсения и на творческата чувствителност, тази изложба представя концепции и анимации на Джулиян Шехириян в сътрудничество с американския композитор Дилън Бърчет.

Откриването ще започне с въвеждане от автора Джулиян Шехириян в Червена зала на Център за култура и дебат „Червената къща“.

Изравяне на Психиката: Социална История на Психиатрията в НРБ
През 1950 г. с декрет в СССР научната работа на Павлов (върху физиологията и нервните системи) се обявява за единственият научен подход към изучаването на човешката психика и лечението на психичните заболявания. В България, съветският психиатричен модел се налага насилствено само десетилетия след първите сериозни стъпки към прилагането на разнообразни и модерни подходи към разбирането и лечението на психичните заболявания (през периода 1890-1950). Съветският модел се интересува много повече от биологичните и физиологичните измерения при психичните заболявания, отколкото от анализа на не-емпиричните, психологичните феномени. Частната практика е забранена. Алтернативните пракити за психотерапия – подтиснати. Това води до широко разпространено медикализиране на психичните кризи, и практиката на въдворяване в институции на “не-нормални” лица за неопределено време. ‘Психиката’ се оказва отхвърлена и на нейното място тялото се превръща във водещия обект за анализ и лекуване.

Изравяне на Психиката: Социална История на Психиатрията в НРБ
Вместо безучастно да осъди психиатрията в НРБ, идеята на изложбата е да провокира по-дълбоко изследване на социалните и научните представи за психичните заболявания през комунистическия период. Това изследване тръгва от въпроса: какви са човешките и културните последици когато едно правителство реши да стандартизира или потиска определени подходи към поддържането на душевното здраве?

Уникален поглед към социалната история на психиатрията и психотерапията в България от вън – от младия изследовател с български корени Джулиан Шехирян, който е роден и работи в САЩ.

Джулиян Шехирян е интердисциплинарен изследовател на социалната история на психотерапията и психопатология в България и САЩ. Използва методите на oral history, архивистиката и етнографски методи. Фулбрайт стипендиант в България.

Дилън Бърчет е американски композитор, който е в България с проекта си Skittish Arm.

Изложбата е на български и английски език.

Безплатен вход.