Последни
Home / Кино / Страх, смях и пълен абсурд в “Elle” на Пол Верховен
Страх, смях и пълен абсурд в “Elle” на Пол Верховен

Страх, смях и пълен абсурд в “Elle” на Пол Верховен

„Elle“ (Тя) е брилянтна смесица от черна комедия, абсурд и трилър. Базиран на роман на френския писател Филип Джиан и режисиран от Пол Верховен, филмът силно напомня черния хумор и абсурдизъм на Борис Виан. След като още в първата сцена на филма главната героиня Мишел (Изабел Юпер) е изнасилена от маскиран непознат в дома си, с всяка следваща минута става все по-ясно, че нищо в живота й не е нормално.

Самият режисьор обяснява избора на Юпер, която прави страхотна роля, с това, че няма американска актриса, която би приела да участва в толкова неморален филм.

Юпер се превъплащава в ролята на Мишел Льоблан, директор в компания за видеоигри.

Интриги, изневяра, баща-сериен убиец, майка с млад любовник и син с подозрително мургаво бебе са само част от странните персонажи около главната героиня, за които ако в началото си имал известни подозрения, до края става безпощадно ясно, че няма нито един нормален.

На пръв поглед нормални житейски събития като вечеря с приятели, коледно парти, изнасянето на сина й и приятелката му, раждането на дете, и др. са изпълнени с брутални реплики и откровени абсурди, в които страшното и сериозното отстъпват място на смешното и обратно.

В същото време лентата експлоатира сериозни и актуални проблеми на съвременното общество, но без драматизации, а с шеговито намигане.