Последни
Home / Кино / Волният ездач и страхът от свободата
Волният ездач и страхът от свободата

Волният ездач и страхът от свободата

“Easy Rider” (1969) е легенда. Екзистенциалното клише, че хората ги е страх до смърт от свободата, и едно поколение от най-великите в човешката история.

„They’ll talk to ya and talk to ya and talk to ya about individual freedom. But they see a free individual, it’s gonna scare ’em“.

Били /Денис Хопър/ и Уайът /Питър Фонда/ успяват да шитнат голяма пратка кока, пълнят резервоарите на ”Харли”-тата с мангизи и тръгват към Ню Орлиънс за луд купон.

По пътя срещат хипи гуру, адвокат с бутилка в джоба /Джак Никълсън/, най-красивите жени, доброто и лошото. Комуна, затвор, публичен дом и безкрайният път напред.

Една Америка в края на 60-те.

„You know, this used to be a helluva good country. I can’t understand what’s gone wrong with it“.

Пиене, трева, ЛСД, музика, взаимно уважение и наслада от момента. А и няма по-велик агент от Джак Никълсън да ти обясни защо е тъпо да бачкаш и колко велика е свободата.

„I mean, it’s real hard to be free when you are bought and sold in the marketplace“.

vlcsnap-11703455

Филмът е режисьорски дебют за Денис Хопър(тогава на 32) и около създаването му има жестока митология. Сценарият е написан от Денис Хопър, Питър Фонда и писателя Тери Саутърн. Според Хопър обаче приносът на последния е почти нулев.

Първоначалната идея е хрумнала на Питър Фонда, докато е пафкал марихуана и пиел бира в хотелска стая в Торонто. Веднага е звъннал на Денис Хопър, който е ”захапал” идеята и се е захванал с режисирането. Питър Фонда пък е продуцент на лентата.

„Hey, man. All we represent to them, man, is somebody who needs a haircut“.

За пръв път в американското кино се ползват вече записани парчета за саундтрака на лентата – Steppenwolf, Боб Дилън, Джими Хендрикс и още от компанията.

Всички музиканти предварително са гледали филма и са дали съгласието си да бъде ползвана музиката им. За услугата са взели по 1000 долара.

Според разказите на замесените във филма по време на снимките е издрусано невероятно количество кокаин и какво ли още не. Това всъщност е лесно да се предположи дори само от изключително автентично представяне на Денис Хопър и останалите болестотворни нарко мутри около него. Тревата, която героите пушат по време на филма, е била съвсем истинска.

„If god did not exist it would be necessary to invent him“. 

Първоначално Хопър не е искал малко известният по това време Джак Никълсън да участва във филма и е търсил за ролята му актьор с характерен тексаски акцент.

Бюджетът на филма е около 400 хиляди долара, а донася приходи от над 60 млн.