Последни
Home / Кино / Източни пиеси: Аз моята душа… май си я оставих в хладилника!
Източни пиеси: Аз моята душа… май си я оставих в хладилника!

Източни пиеси: Аз моята душа… май си я оставих в хладилника!

„Източни пиеси“ /2009/ е история за двама отчуждили се братя, Христо(Христо Христов), художник-дърворезбар и наркоман на метадоново лечение, и Георги (Ованес Торосян), въвлечен в неонацистка банда гимназист. Изгубили връзка помежду си, братята внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия.

Централната точка на филма е етнически мотивирано нападение над турско семейство от Истанбул, което прекарва нощта в София на път за Германия. Докато Георги първоначално участва в побоя, впоследствие уплашено бяга. Христо, който вижда семейството в ресторант, докато вечеря с бившата си приятелка Ники (Николина Янчева), се намесва и ги спасява, включително и красивата дъщеря Ишил (Саадет Исил Аксой), която се превръща в единствения проблясък в мрачното му съществуване.

В появилите се чувства към турското момиче, Христо вижда надежда за положителна промяна в съдбата си, докато на Георги му се налага да се усъмни в житейската си философия и да преразгледа възгледите си за света. Защото „това, че всеки ден ставаш от леглото, не означава, че си се събудил“.

„Източни пиеси“ е едно от доказателствата за това как хубавите неща не са непременно скъпи – правен е с нищожен бюджет, но с убийствен ентусиазъм. Филмът е пълнометражният дебют на режисьора Камен Калев, възпитаник на филмовото училище Ла Фемис, Франция и е първият български филм в официалната селекция на фестивала в Кан от 1990 година насам.

По-голямата част от актьорите във филма не са професионалисти. Това е дебют и за Христо Христов, който играе себе си във филма и умира от свръхдоза преди края на снимките. В лентата са показани истинските апартамент и резбарско ателие на Христо Христов, както и негови реални творби от дърворезба. Николина Янчева, завършила класа на Стефан Данаилов в НАТФИЗ, също играе себе си. Турската актриса Саадет Ишил Аксой дава името на героинята си.

В саундтрака на филма участват две песни на култовите Насекомикс„Инжектирай ме с любов“ и „Lady Song“, включена е и оригинална музика на френския композитор Жан-Пол Вал.