Последни
Home / Музика / Dobri Isak – Mi plačemo iza tamnih naočara
Dobri Isak – Mi plačemo iza tamnih naočara

Dobri Isak – Mi plačemo iza tamnih naočara

Дарк-постпънк от бивша Югославия, преиздание на винил на култовата им касета от края на 80-те + 3 бонус парчета.

★★★★★★

Dobri Isak – Mi plačemo iza tamnih naočara [PMK 030] – Vinyl-reissue 2015

Чух ги за първи път миналата година, след като видях някаква статия за излизането на въпросната плоча, която е нещо като поклон пред тази несъществуваща вече, и останала недооценена банда. Днес, сигурно година по-късно, плочата е пред мен и това определено е едно от по-добрите ми музикални преживявания напоследък. Dobri Isak са (или поне бяха) една от по-добре пазените тайни в дебрите на ex-Yu пънка. Бандата от Ниш е активна само няколко години (1983-1986) и за това време записва един албум, който се разпространява на касета. Tиражът му е 100 броя. Днес тази касета е истинска колекционерска рядкост за нърдовете в ebay, но по-добрата новина е, че преизданието на винил от PMK Records е супер яко.


Истината е, че Dobri Isak са отлична банда, такава за която съжалваш, че не си открил по-рано. Идеалният саундтрак за битието на пънкарче от крайните квартали в пост-тийн ситуация, разбира се в компанията на Strah od monotonije – шедьовърът на Pekinška Patka. Депресарски пост пънк, доста суров на моменти, наситен с мрачна мелодичност и с лека склонност към психеделията. На доста места срещам сравнения като Srpski Joy Division, и трябва да кажа, че не са случайни. В много добрия смисъл, разбира се. Dobri Isak имат в изобилие от шизоидната съставка. Осемдесетарски, леко абразивен звук. Звучи ми искрено.

12 парчета или около 40 минути. И двете страни на плочата са жестоки, но засега превеса ми е към първата – Ulična strana. Все пак там са може би най-знаковите песни в албума – Ona se igra nožem и самата Mi plačemo iza tamnih naočara.

Звукът на самото преиздание е доста добър, а дизайна на плочата и обложката са пипнати. За мен това е албум, който хваща по особен начин. Всяко ново слушане ме кара да намеря още някакъв малък елемент, звук, дума, които звучат ново и непознато, примамливо.  Mi plačemo iza tamnih naočara определено е албум, който може да се слуша дълго. Така или иначе друг няма. Още едно важно парченце от странната картинка, която е балканската пънк сцена от края на 80-те.

6/6

Можете да намерите албума на страницата на PMK Records.


Можете да го слушате и в YouTube: 

Траклист:

A1 Ona se igra nožem 02:10
A2 Sinoć si sanjao da si pas 02:57
A3 Mi plačemo iza tamnih naočara 04:47
A4 Dozvoli mi da ostanem u tvome krevetu 03:02
A5 Čekamo te (na istom mestu) 02:55
A6 Ja znam da ću propasti 04:45
B1 Helen Keller 02:41
B2 Plakati su ikone 03:08
B3 Mrzim te 03:49
B4 I Isus nosi vunene rukavice 02:52
B5 Filmovi 03:23
B6 Tu u uglu (tada sam te poslednji put video) 03:52

Ревю: Иван Шентов