Последни
Home / Литература / Премиера: „Ангелите ще го отнесат“ от Дилян Еленков
Премиера: „Ангелите ще го отнесат“ от Дилян Еленков

Премиера: „Ангелите ще го отнесат“ от Дилян Еленков

Премиерата на стихосбирката „Ангелите ще го отнесат“ (СОНМ, 2017) ще се състои на 16 декември (събота), от 19:00 часа, в Пространство за съвременно изкуство и пърформънс ΑEther, ул. „Княз Борис Ι“ № 39. Представянето на книгата ще включва прожекция на късометражни анимационни филми по сценарий на Дилян Еленков и прочит на негови авторски поетични текстове от Ана Благова, Иван Димитров, Калоян Праматаров, Мирослав Христов, Радослав Чичев и Яна Пункина.

Стихосбирката „Ангелите ще го отнесат“ (СОНМ 2017) представлява непрекъснат, абстрактен разказ и своеобразна изповед на българския поет, художник и сценарист на късометражни анимационни филми Дилян Еленков.

Сборник с екзистенциални, минималистични, на места граничещи с абсурда и сюреалността стихове, чиято основна тема е животът на малкия човек в големия източноевропейски град. Лирическият герой се скита в междублоковите пространства и градските градинки, обитава панелния си апартамент, пуши цигара от цигара, напива се до безпаметност и се държи налудничаво със своите близки, съседите си, със случайните непознати. Същевременно същият този чешит проявява засилена чувствителност, способност за съзерцание и дарба да изказва искрено, по земен начин, универсални истини и прозрения, които хората са склонни да забравят в забързаното си, изнервено и суетно всекидневие.

Стиховете на Дилян Еленков представляват самостоятелни фрагменти от един концептуално-философски животопис. Метафори, символи и неологизми изграждат обща авангардна знакова система, демонстрираща единство между съдържание и форма. Авторът се стреми към разрушението на общоприетите логически закони и представя дългия път от раждането до смъртта на един мъж, който осъзнал добре преходността и ефимерността на „реалния свят“, се осланя инстиктивно и изцяло на своята интуиция и художествени възприятия. Накрая се появяват и Ангелите, които „Го отнасят“.

Искрена, минималистична поетика, сведена до органична система от опростени конструкции, придържаща се към модела „специфичен начин на изразяване – основни, повтарящи се теми – сюжет“. Кратки съобщения без пунктуация, на естествен език, в който с не малко чувство за хумор и самоирония са кодирани множество философски послания. Авторът измерва света със собственото си тяло, с четката за зъби, с цигарата, с бутилката. Панелният блок, апартаментът, балконът, градинската пейка са символи на абсурдността на битието. Любовта е спасение. Поетични текстове, изпълнени с интимни, съкровени и странни преживявания.

Калоян Праматаров

из „Ангелите ще го отнесат“ от Дилян Еленков

* * *

светци

те се появяват от ефира
и се разтварят във него –
по познатите стари страни
на прозорците (отвътре и отвън)
по по-непознатите им
ъгли: малките светци
на очакваното.

* * *

още едни ден
в който съм жив

още един ден
на въпроси и
отговори, на

съмнения и отвращение;

още един ден
без печалби и
без загуби

* * *

тук съм, горе,
недокоснат.

аз ̶ бор
ти ̶ ела.

Дилян Еленков (*1978) e поет и художник. Автор на стихосбирката „Ципове, копчета, дни”(Арс, 2011) и сценариите на късометражните анимационни филми „5 метра коридор” (2010), „Денят на кървавите венци” (2014), „Бележки на едно чудовище” (2014), „100% настроение” (2015), „Малоумното дете” (2015), „20 ритника” (2016), „Аз инспирирах смъртта” (2016), „Детство” (2017) и „Наркотик” (2017). Негови стихове и кратки разкази са публикувани във в. „Капитал лайт”, „в. Преса”, сп. „Лик”, електронните издания „Виж!”, „Литературен клуб”, „Кръстопът”, „Литернет”, „Lunatic.bg”.