Последни
Home / Кино / “Дес”: Историята на един сериен убиец и невидимите му жертви
“Дес”: Историята на един сериен убиец и невидимите му жертви

“Дес”: Историята на един сериен убиец и невидимите му жертви

 “Дес” (Des) е британски мини сериал, проследяващ истинската история на серийния убиец Денис Нилсън. През 80-те години на миналия век той убива брутално най-малко 12 души преди да се предаде на полицията.

Лондон, края на 70-те – началото на 80-те

Улиците са пълни с армия маргинали. Някои от тях дошли да търсят по-светло бъдеще в столицата, други изхвърлени от обществото. Те са толкова невидими за “нормалните“, че могат да изчезнат без никой да разбере.

В продължение на 5 години – между 1978 – 1983 година, Дес подбира жертвите си сред тях. Историята му разкрива остри социални, системни и екзистенциални проблеми, които са актуални и към момента.

Всичко започва когато главен инспектор Питър Джей е извикан на ул. “Кранли Гардънс“ 23 на 9 февруари 1983 година заради сигнал за останки от човешка плът и кости в канализацията. По случая е задържан Денис Нилсън, обикновен, невзрачен служител в бюро за безработни. Той признава с облекчение убийствата, но всичко е част от плана му.

Брилянтният каст, който се води от Дейвид Тенънт в ролята на Дес и Даниел Мейс в ролята на полицейския инспектор Питър Джей,  допълва добрия сценарий и превръща “Дес“ в един от най-добрите сценарии в последно време.

Филмът е базиран на биографичния роман за Дес “Да убиваш за компания“ на писателя Брайън Мастърс, чиято роля изиграва Джейсън Уоткинс.