Последни
Home / Музика / Дейвид Боуи – от защитник на мъжете с дълги коси до поп икона
Дейвид Боуи – от защитник на мъжете с дълги коси до поп икона

Дейвид Боуи – от защитник на мъжете с дълги коси до поп икона

Дейвид Робърт Джеймс е роден на 8 януари 1947 година в Брикстън. Вечната промяна е клише, когато става дума за артиста Дейвид Боуи.

Той е една от най-великите фигури в съвременната поп музика. Издал е 24 албума, a посмъртно се очаква още музика от него.

Освен велик музикант, продуцент и актьор, Боуи е оригинален художник и модна икона. Невероятен работохолик. ”Пиша песни, сценарии и поеми. Рисувам, занимавам се с Кирлианова фотография, менажирам се, играя, продуцирам, записвам и понякога съм на турне. Мога да ти изкарам веднага пет нови, неиздавани албума на Дейвид Боуи веднага. Имам невероятно количество натрупан материал. Работа, работа, работа…”, казва Боуи в интервю за “Playboy” през 1976 година.

На въпрос в какво вярва, Боуи отговаря: ”В себе си. Политика. Секс…”.

“Не знам накъде ще поема оттук, но обещавам, че няма да е скучно”.

Боуи си избира псевдоним, за да не бъде бъркан с фронтменът на The Monkees Дейви Джоунс.

”Винаги съм имал неприятната нужда да бъда нещо повече от човек”.

Той е мултинструменталист, oт дете свири и на саксофон. Първите му вдъхновения са Елвис Пресли, с когото са родени на една и съща дата, Чък Бери и другите рок енд рол герои.

”Като се замислиш, Адолф Хитлер е първата поп звезда”.

Има два брака: с Анджела Барнет и топмодела Иман. Според собствените му признания е бисексуален.

”Винаги се удивлявам, че хората приемат насериозно това, което казвам. Аз самият не се приемам насериозно”.

Като ученици Дейвид Боуи и китаристът Питър Фрамптън са добри приятели.

В училище той претърпява тежък инцидент. Друг негов приятел – Джордж Ъндърууд, го удря в окото в битка заради момиче. Бауи претърпява няколко операции. Двамата обаче остават приятели.

По време на концерт през 2004 година Боуи е ударен отново в окото от…..близалка.

“Сблъскайте се с труп поне веднъж. Сблъсъкът с абсолютната липса на живот е най-обезпокоителният и предизвикателен, който някога ще имате”.

Героят на Боуи Major Tom се появява в три негови хита: ”Space Oddity” (1969), ”Ashes To Ashes” (1980) и ”Hallo Spaceboy” (1996).

„Като артист за мен не е било най-важно да представя работата си. Винаги съм искал, повече от всичко, да допринеса по някакъв начин за културата, в която живея“.

На 17-годишна възраст Боуи дава интервю за ББС като основател на Обществото за защита на мъжете с дълги коси. ”Не е приятно, когато ти викат „скъпа”, казва Боуи пред британската обществена медия.

„Мисля, че славата сама по себе си не е нещо, което си струва, обаче винаги ви осигурява място в ресторант“.

Първият издаден запис на Боуи е „Liza Jane/Louie Louie Go Home“ от юни 1964 с групата The King-Bees. През 1967 година издава дебютния си албум с име ”David Bowie”. Същата година той пуска и сингъл ”The Laughing Gnome”, който според мнозина е най-слабото му парче.

Първият му хит във Великобрирания е ”Space Oddity” от 1969 година. Първият му хит в САЩ е “Fame”oт 1875.

”Странно, но някои песни наистина не искаш да напишеш. Не исках да напиша “Heathen”. Имаше нещо толкова зловещо и решаващо около парчето. Беше рано сутринта, слънцето изгряваше и през прозорец можех да видя два елена, които пасат в полето. В далечината кола премина бавно край водоема и тези думи просто се изляха и сълзи потекоха по лицето ми. Но не можех да спра, те просто се изляха. Това е странно чувство, все едно нещо друго те води”.

”Когато остаряваш, въпросите се свеждат до само два. Колко време ми остава и какво да правя с него”.

Полубратът на Боуи – Тери, страда от шизофрения и се самоубива през 1985 година. Той е девет години по-голям от него, вдъхновение за някои негови парчета – ”Aladdin Sane”, ”All The Madmen”, ”The Bewlay Brothers” и ”Jump They Say”.

”Винаги, когато съм правил радикална промяна, тя ми е помагала да се чувствам добре като артист”.

Боуи е записал версия на песента си ”Space Oddity” на италиански под името ”Ragazzo Solo, Ragazza Solo”, което буквално означава ”Самотно момче, самотно момиче”.

”Намирам свобода само в ексцентричността”.

През 1970 година прави групата The Hype. По време на живите си изпълнения всички членове на бандата се обличат като супер герои. Година по-рано пък прави собствена мим трупа – ”Feathers”.

”Утрешният ден принадлежи на тези, които могат да чуят, че той идва”.

Боуи е свирил в десет банди: ”Тhe Konrads”,” The Hooker Brothers”, ”The King Bees”, ”The Manish Boys”, ”The Lower Third”, ”The Buzz”, ”The Riot Squad”, ”The Hype”, ”Tin Machine” и ”Tao Jones Index”.

Любимите му съвременни банди са ”Arcade Fire” и ”TV On The Radio”.

”Мога да помоля за цигарa на всички езици”.

Страстен пушач, но отказва цигарите през 2004 година.

”Единствените наркотици, които ползвам, са които ми помагат да работя дълго време”.

Разбиранията на Боуи явно са доста широки. През 70-те години затъва в зависимости, като използва хероин, кокаин и други.

”Най-великото нещо, което някога ще научиш, е просто да обичаш и в замяна да бъдеш обичан”.