Последни
Home / Музика / Където има гнило, има и червеи
Където има гнило, има и червеи

Където има гнило, има и червеи

Съседна Сърбия винаги е била точка на пречупване на два свята. Поне музикално. Сцената там, още от края на 70-те и особено през 80-те, носи от хубавото на Запада и от истинското на Балканите. Сърбите си имаха своя пънк експлозия още докато бащите ни носеха червени връзки и криеха коси в яките. Традицията явно има значение, защото и съвременните им банди са яки и оригинални.

Но музиката е универсален език, който размива граници и руши стени, така че локалните комплекси не са важни. По – важно е, че съвсем наблизо има супер добри групи, които си струва да се чуят. Една от тях е съвсем нова, но достатъчно вълнуваща, за да ѝ отделим място в lunatic.

Crvi са почти чисто нова банда, която съществува може би от година, може би малко повече. Те са белградска четворка, която забива шумна и завладяваща комбинация от ударен пост-пънк с нойз уклон без да губят мелодията. Те са Damjan Babić (китара/вокал), Dragan Jovanović (барабани), Ivan Skopulovič на баса и Boris Vlastelica (китара). Ако си светнат поне малко на белградската сцена ще забележиш, че си виждал някъде тези двама китаристи. Boris Vlastelica е човекът начело на Repetitor, пауър-трио с две мацки, които сме гледали поне два пъти в София.

Damjan пък е част от изтрещялата банда Lollobrigida, която също си струва да чекнеш.

2

Групата Crvi (превежда се „Червеи“) все още няма издаден материал, поне не такъв, до който да можем да се докопаме. Имат обаче две песни в Youtube, които са достатъчни да искаме и чакаме още. А също така да се надяваме да ги видим в близко бъдеще и в България. И защо не, по дяволите, това са само някакви си 400 километра!

А иначе най-близката възможност да ги чуеш на живо е на 7 февруари в Белград, Kulturni centar GRAD, заедно с македонците Foolish Green. Повече инфо – тук.

1546392_10153101648057953_6872646061773509726_n

За да не бъде всичко това гол преразказ по картинка, виж и чуй за какво става дума:

Crvi – Koža i kosti

Crvi – Sestra, majka, ja

Фейсбук профилът на групата е тук. Очаквай още около Crvi в lunatic, защото определено има какво да се чуе около тях!