Последни
Home / Кино / “Щрих и стих“: Анимацията, която освободи нашите стихотворения
“Щрих и стих“: Анимацията, която освободи нашите стихотворения

“Щрих и стих“: Анимацията, която освободи нашите стихотворения

Проектът на продуцентски екип “Компот Колектив“ – “Щрих и Стих“, се представя на кратко като анимирана поезия. Колаборация между поети и аниматори. Стартира през 2015 година и вече представя колекция от 12 анимационни филма по стихотворения на български автори.

“Млекарката“ на легендарния фронтмен на Нова Генерация Димитър Воев е пресъздадена като анимация от режисьора Иван Богданов, а “Естествен роман в 8 глави” на Георги Господинов от Милен Витанов.

Сега проектът продължава с откриването на изложба и представянето на книга-албум “Щрих и Стих — поезия в анимация”. Датата е 16 септември, а мястото галерия “Прегърни ме”.

Вече завършената колекция ще бъде показана за пръв път пред широка аудитория, чрез поредица от съпътстващи събития — срещи с режисьори и поети, прожекции на филмите, концерт, анимационни работилници за деца, представяне на книга-албум и флип-книги за всеки филм и още.

”Аниматорите от „Щрих и Стих” освободиха нашите стихотворения. И ни показаха, че текстовете съдържат светове, че могат, че можем. И е много хубаво. Защото уталожва усещането за обществен разпад с усещането за творческа близост, между поети и режисьори”, казва Марин Бодаков, един от поетите, чиито стихове оживяват в анимирани форми.

Щрих и Стих” е проект реализиран по идея на Весела Данчева, като продукция на “Компот Колектив“.

Филмите, произведени между 2015 г. и 2020 г. с подкрепата на ИА “Национален филмов център“, се радват на национален и международен успех по филмови фестивали и кино форуми и са отличени с множество награди.

Поетите, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията са — Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога.

Tе срещар режисьорите Иван Богданов на „Млекарката”, Аспарух Петров на „Малко сутрешно престъпление”, Борис Десподов на „Одеонъ”, Милен Витанов на „Естествен роман в 8 глави”, Йоана Александрова на „Плитка вена”, Далибор Райнингер на „Последният ден”, Весела Данчева на „Любов по време на туризъм”, Петя Златева на „Задачи за деня”, Наталия Атанасова на „Екзистенциално”, Борис Праматаров на „Постиндъстриал”, Ина Николова на „Над нещата” и Дмитрий Ягодин на „100% настроение”.

Откриването на изложба и представянето на книга-албум „Щрих и Стих — поезия в анимация” на 16 септември от 18:00ч. в галерия „Прегърни ме” (ул. „Г. С. Раковски” №63) ще бъде последвано от среща-разговор с режисьори и поети на 17 септември от 18:00ч. отново в галерия „Прегърни ме” и прожекция на филмите на 19 септември от 14:30ч. в Дом на Киното.