Последни
Home / Кино / Кафе, цигари и Джим Джармуш
Кафе, цигари и Джим Джармуш

Кафе, цигари и Джим Джармуш

”Когато пиеш много кафе, сънуваш по-бързо”.


Кафе, цигари, малко празни приказки, радостта от живота и песента на забравата.

” Coffee and Cigarettes” на Джим Джармуш е амалгама от 11 кратки истории, които се развиват около маса с кафе и цигари. Етюди, които улавят абсурда, самотата, отчуждеността и красотата на всекидневието.

Джим Джармуш е събрал едни от най-големите чешити в киното и музиката.

Бил Мъри, Роберто Бенини, Алдред Молина, Стийв Кугън, Иги Поп, Том Уейтс, Стийв Бушеми, Кейт Бланшет, Джак и Мег Уайт от The White Stripes и други.

Toва съзвездие ненормалници споделя с теб тайната история на близнака на Елвис, защо ликвидираха Никола Тесла и най-красивата тъжна песен.

Филмът едва ли е за всеки, както и останалите филми на Джим Джармуш, но ценителите му могат да си го пуснат за пореден път.

Той работи по филма в продължение на 17 години (1986-2003). Когато започва да снима диалозите, почти никой не е чувал за Бенини, а по закусвалните още се пуши. Историите са различни и като ритъм, и като настроение, а и като качество.

Епизодът с участието на Иги Поп и Том Уейтс ” Somewhere California” печели наградата за кратък филм на фестивала в Кан. Lunatic залага най-много сантименти обаче на историята на Алфред Молина и Стийв Кугън, която е и най-дългата.

Последната ”Champagne” пък е абсолютен шедьовър.

И помни, тази глътка кафе, това дръпване от цигарата, може да са ти последни.