Последни
Home / Новини / Фен разкри историята на китара на Кърт Кобейн
Фен разкри историята на китара на Кърт Кобейн

Фен разкри историята на китара на Кърт Кобейн

Музикален почитател откри, че “Jaguar”–а, модел 1965 година, една от любимите китари на Кърт Кобейн, първоначално (преди да бъде закупена от вокалиста на Nirvana през 1991), е била собственост на музиканта Мартин Дженър, свирил с Клиф Ричард и The Everly Brothers .

Jaguar

В своя пост в “Telecaster Discussion Page Reissue” фенът (известен в TDPRI като Blazer от Холандия) твърди, че е забелязал същата китара в ръцете на Дженър на запис от концерт в Чичестър, състоял се през 1981. Въпреки, че цветът – “sunburst” – на инструмента далеч не е рядко срещан, Fender-a, освен, че е за левичари, има няколко други отличителни черти, по които е разпознат. Вероятно през годините някой от следващите собственици на китарата е сменил грифа, но останалите отличителни знаци на китарата говорят за съвпадение.

Вероятно през годините някой от следващите собственици на китарата е сменил грифа, но останалите отличителни знаци на китарата говорят за съвпадение. Това са двойката хъмбъкър адаптери с кремав цвят (които се различават от стоковите single-coil, с които е характерен моделът), трите потенциометъра (стандартно са два), характерното ключе за превключване на адаптерите, бридж Tune O matic и допълнителният strap-бутон (за закачане на колана) в долната част на китарата.

По повода Крист Новоселич, бившият басист на Nirvana, пише в Twitter, че това може да се окаже вярно, тъй като китарата е купена втора употреба от професионален музикант в Сан Фернандо. Същото мнение споделя и Ърни Бейли, техникът по поддръжка на китарите на Кобейн.