Последни
Home / Музика / Chain Cult, Skotodini и Attic Ted в София на 25 септември!
Chain Cult, Skotodini и Attic Ted в София на 25 септември!

Chain Cult, Skotodini и Attic Ted в София на 25 септември!

Времето в Гърция обикновено е доста топло, но хората в гръцката ъндърграунд сцена са влюбени в студеното даркуейв, синт, пост-пънк и изобщо мрачно звучене. В последните години сцената в Гърция е в изключителен подем и все повече банди от южната ни съседка започнаха да правят концерти и при нас. Този път две от най-дейните гръцки пост-пънк банди започват своето европейско турне от София, като само тук към тях се присъединява тексасткия авангарден хахо Attic Ted.

Триото Chain Cult съществува едва от около година, но вече успя да се наложи като име сред младата кръв на международната DIY пънк сцена. Членовете на бандата са активни в гръцката сцена от дълго време – организират концерти, участват в скуоти, колективи и DIY пространства. В Chain Cult за първи път тримата имат възможността да изразят себе си чрез пост-пънк, един от любимите им стилове. Те обаче искат да го направят по пънкарския и радио-неслушаем (!) начин, което означава мрачни и дистопични текстове, които описват задънени улици в личен и обществени притеснения в политически план. Освен това, бандата обича да свири на независими места, които дават възможност на хората да изразят себе си като социални и политически индивиди, което ги прави наистина добре дошли във Фабрика Автономия. До сега имат издадено демо и чисто ново EP от лятото на 2018 г.


Skotodini
  (Σκοτοδινη) идват от красивия, но доста изолиран град Йоанина в западната част на Гърция. Той не се слави с традиции в гръцката DIY сцена, но младежите от Skotodini успяха да върнат града на пънк картата и да го превърнат в задължителна спирка за много банди, които минават на турне през Гърция.

Членовете на бандата имат собствено студио и репетиционна в голям скуот, където живеят и организират концерти. Те са изключително активни в местното антиавторитарно движение и дори успяха да сформират собствен автономен футболен отбор, заедно с техни приятели от сцената! Обикновено те правят абсолютно всичко сами и имат невероятен ентусиазъм да творят без почивка, което се отразява на техния уникален мрачен пост-пънк и нюуейв с женски вокали. До сега имат два албума, записани и миксирани от членовете на бандата, давайки платформа за мелодии и послания, които са много специални за нас!

Към двете гръцки пост-пънк банди прибавяме и американският авангарден проект Attic Ted. Attic Ted се ражда в сърцето на Тексас и звучи като нищо, което бихте свързали със свирепия имидж на точно този американски щат. Неговото изкуство се гърчи в биполярна комбинация от театър и singer-songwriter музика, с привкус на поп, пънк уейв и аутсайдър готик.

Неговите концерти са еклектична смес от звук, театър и наратив – на границата между гротеската и комедията. Това не е първото му участие в България, но с чисто нови маски и реквизит, този път шоуто му обещава да бъде още по-авангардно и шокиращо.

Не пропускайте, 25 септември в свободното пространство на Фабрика Автономия (Тотлебен 34). Началото е 20:00 и съвсем в традицията на DIY пънка, входът за концерта е препоръчително дарение!