Последни
Home / Кино / „Carol“: Една любовна история, разказана в цветове, отражения и контрасти..
„Carol“: Една любовна история, разказана в цветове, отражения и контрасти..

„Carol“: Една любовна история, разказана в цветове, отражения и контрасти..

Todd Haynes, 2015

Две красиви жени вечерят заедно. На пръв поглед нищо особено. Биха могли да бъдат майка и дъщеря, колеги, приятелки.

Филмът Carol представя нещата по друг начин. Тези две жени се обичат. Дори е по-сложно от това. Каръл (Кейт Бланшет) трябва да се бори за попечителство над дъщеря си и да вземе тежко решение – да живее в клетката на семейство, в което не е щастлива, или да се поддаде на една забранена любов.

Кинематографията във филма е впечатляваща.

Напомня на “Far from Heaven” (2002) на същия режисьор. В “Carol” летвата е вдигната още по-високо, а отношенията между протагонистите са по-сложни. Очевидно режисьорът Тод Хейнс има афинитет към мелодрами, чиято тематика са хора, които не се чувстват щастливи в семействата си, хора борейки се с различността си.

Използвам субжанра мелодрама, защото филмът изцяло влиза в рамките на вече поизчезналия жанр, популярен през 50-те години.

Ярките цветове, близките планове и играта на камерата с отраженията на главните героини в “Carol”, засилват драматизма на филма. Кейт Бланшет и Руни Мара майсторски пресъздават любовта без тя да изглежда пошла и без да прекаляват.

И двете са номинирани напълно заслужено за Оскар заради ролите си.

Героинята на Бланшет е уверена, в същото време крехка. От една страна тя се бори със собствената си сексуалност.

От друга – за правото да живее с детето си. Освен това е съпруга, примирявала се дълго време с нещастието и не на последно място Каръл е и жена, търсеща истинската любов.

Чрез контраст (дори и дрехите им са в контраст) е изграден образът на Руни Мара. Тя е младо момиче, търсещо себе си и призванието си. Едновременно с това и тя води борба със сексуалността си. За нейна огромна изненада открива отговорите там, където най-малко очаква.

Сюжетът на филма е много повече от пресъздаване на невъзможната любов.

Carol” показва цялата цветова гама на живота, а героините във филма чрез брилянтната си игра карат зрителя да повярва, че крайното им решение е най-доброто. Финалът е нетипичен за жанра „мелодрама“, но именно това го прави интересен.

Carol” се очертава като един от фаворитите за Оскар-ите тази година. Дали ще бъде подобаващо оценен, ще разберем съвсем скоро.

Лиляна Георгиева, 18.01.2016