Последни
Home / Музика / Последните години на Дейвид Боуи
Последните години на Дейвид Боуи

Последните години на Дейвид Боуи

Последните години на един от най-великите артисти на всички времена Дейвид Боуи все още носят характерната за целия му живот и кариера мистерия. Боуи почина на 10 януари 2016 година, малко след като навърши 69 години и пусна 25-я си студиен албум „Blackstar“.

Той си отиде след дълга битка с рака, но почти до последния момент не е знаел, че е терминално болен. До края си е живял с планове за нова музика, раздавал се е в студиото и се е борил за всеки един ден.

В документалната лента за последните му пет години – „David Bowie: The Last Five Years“, негови близки споделят, че едва три месеца преди да почине, той е разбрал, че лечението му се прекратява и започва да отброява дните към края.

По това време той е снимал клипа към последния си сингъл “ Lazarus“.

В него той пее “Look up here, I’m in heaven” от болнично легло.

Филмът разкрива, че в последните години на живота си Боуи не е понасял славата, към която толкова се е стремял в началото на кариерата си.

След като претърпява сърдечен удар през 2003 година, той почти напълно се скрива от света. Той прекарва повечето си време в Ню Йорк, за да ползва относителната анонимност, която му дава американския мегаполис.

Авторът на филма – Франсис Уайтли (Francis Whately), разказва пред „Гардиън“, че Боуи му е споделил, че вече няма какво да каже, след като в продължение на 40-години животът му е бил на показ, вече е казал всичко, което иска.

Уайтли разказва още, че не знае дали Боуи е бил наясно с болестта си още преди да започне записите на „Blackstar“.

„Би трябвал да е знаел, че може и да не се възстанови. Така че това да направи албум с известна двусмисленост в него, е част от играта на котка и мишка, която Боуи винаги е играл“.

Според Уайтли в последните години на живота си Боуи е работил много здраво повече от когато и да е било, може би само в началото на 70-те години на миналия век, когато продуцира Ziggy Stardust, Hunky Dory and Aladdin Sane е бил по активен.

„Доколкото познавах Дейвид Боуи, той бе невероятно учтив, добре информиран и съвършено чаровен. Но не бих повярвал на никого, който казва, че наистина го познава. Не вярвам, че някой наистина го е познавал“.

Последните му години са едни от най-продуктивните в кариерата му. През 2013 година след дълго затишие Боуи пуска „The Next Day“, последния си шедьовър „Blackstar“ и мюзикъла „Lazarus“. Според негови близки обаче той е подготвил още много музика.

Дългогодишният му приятел и продуцент Тони Висконти сподели, че в следващите няколко години тепърва ще чуем „велика музика“ от Боуи.

Висконти разказва, че в последните си студийни сесии Боуи просто е заставал пред микрофона и е изливал сърцето си.