Последни
Home / Кино / ”Фотоувеличение” на Антониони
”Фотоувеличение” на Антониони

”Фотоувеличение” на Антониони

Лондон средата на 60-те, леки наркотици, момичета, които лесно се събличат и Yardbirds

Tомас (Дейвид Хемингс) е преуспял, но отегчен до смърт моден фотограф. Писнало му е от празни красавици и се опитва да изкара рутината от живота си като спи с гаджето на близък приятел или скита по лондонските паркове, за да хване някой кадър.

Като всеки артист, се занимава с халтура, само за да може да е свободен. Но и той няма идея какво е свободата и какво да прави с нея.

”Не е моя вината, че няма мир”.

Идва още един ден. После друг. Декаденс.

Тази сутрин Томас пристига със закъснения във фотостудиото. Снима поредните модели, една от които е нещо, като негово гадже, но отдавна е претръпнал от всичко и бързо се измъква.

Отбива се до приятеля си Бил и си харесва си негова картина. Оказва се обаче, че не се продава.

Връща в студиото, където заварва две ”птички” (Джейн Бъркин и Джулия Хилс), които го умоляват да ги снима. И те не са му интересни. Зарязва ги и тръгва по улиците с фотоапарата. Влиза в антиквариатно магазинче, но и там няма късмет.

В парка обаче светлината е много добра. Натъква се на мъж и жена, които се прегръщат и целуват. Двамата веднага стават негови герои.

Непознатата жена (Венеса Редгрейв), чийто личен живот засега е само хаос, но много скоро може да се превърне в трагедия, го забелязва и иска негативите. Томас обаче не смята, че тя има права над тях. Те биха му свършили работа за фотоалбума, който готви, а и случката му е прекалено любопитна, за да се откаже така лесно от нея.
Какво точно е хванал на снимките и не е ли всичко само в съзнанието му?

Изкуството като престъпление. Ценната идея като случайна улика. И още хиляди метафори за екзистенциалното безсмислие.

”Фотоувеличение” на Микеле Антониони е вдъхновен от разказа на Хулио Кортасар ”Лигите на дявола”. Действието обаче не се развива в Париж, а в ”Swinging London”, който по това време е притегателно място за кино елита.

Лентата взима куп награди и си спечелва култов статут. Вдъхновение за десетки режисьори от Франсис Форд Копола до Николай Волев.

Българската връзка е Петър Увалиев, който е изпълнителен продуцент.

Музиката е на Хърби Хенкок. На сцената са Yardbirds с Джими Пейдж и Джеф Бек.