Последни
Home / Интервюта / Илко Биров: Не става само с мислене, трябва и работа в градината
Илко Биров: Не става само с мислене, трябва и работа в градината

Илко Биров: Не става само с мислене, трябва и работа в градината

Илко Биров е един от най-интересните музиканти, които съм срещал. След няколко години в Пловдив в момента обитава София, а в корените му освен в първичния блус, кънтри и фолк се прокрадва и щипка живот в Канада. Гласът на Илко е нещо, което няма да срещнеш всеки ден, а лекотата, с която свири своите интровертни акустични парчета или интерпретации на блус и кънтри класики може да размекне и най-големия киселяк. За щастие този месец ще видим Илко на живо в София поне два пъти. Това е и поводът да го хванем на къс пас, за да ни разкаже малко повече за себе си и музиката, за която живее.

Илко Биров е роден в Пловдив, живял е във Ванкувър, после пак за малко в Пловдив, сега живее в София. Как се е отразило всичко това върху музиката му?

В първите няколко ванкувърски квартири едно от заниманията ми беше синтезатор и всичките дискове, касетки и книги на баща ми (сред които имаше една с текстове и рисунки на Дилън). Те бяха моето царство.

Смяната на континент ти помага да осъзнаеш, че хората са различни само на повърхностно ниво. Също и, че локацията ти не е от голямо значение, защото тя може да се променя. Уви, що се отнася до ментално местоположение нещата стоят по-различно – и първото никак не помага на второто (и обратно).

Как дете на 90-те (окей, малко по-ранно) открива себе си в музиката на Боб Дилън, Блейз Фоли и Джони Кеш?

Преди да чуя песен на Боб, Блейз или Джони чух музиката на друг голям човек – Woody Guthrie. И по-конкретно песента This Land is Your Land. Тя остави най-трайна следа в мен.

Благодарен съм на училището от детството (Холибърн се казва), защото там я чух за първи път. Питах учителката си защо песента на Уди не е химна. Тя не знаеше защо, но поглеждайки назад сега е любопитно колко разнообразна музика са ни пускали (и сме пеели): в едната песен сутрин се говори за патриотична любов, а малко преди тръгване за вкъщи се пее за това, че земята е една и тя е за мен, и теб.

Имаш страхотен английски, мислил ли си обаче да пееш на български?

Учил съм се да говоря на двата езика по едно и също време (българският имаше преднина), но започнах да пея първо на английски. Песните, които ми правеха силно впечатление бяха все на английски (изключение прави фолк песента Alouette – тя е на френски). Пробвал съм да пея на български, но не бихте искали да чуете – звучи странно по лошия начин.

Откъде започваш, когато пишеш парчета – от текстовете или музиката?

По-често музиката идва първо, защото всеки ден свиря и записвам. За пеене: рефрени или идеи за текстове ми идват наум и тях също записвам с телефона си. След това ги доразвивам и ги съчетавам с музика.

Ще чуем ли някога Илко Биров с пълна банда или китарата и гласа ти са напълно достатъчно за това, което искаш да кажеш с музиката си?

Само веднъж съм чувал моя музика с пълна банда – същата тази, в която бях барабанист. Имахме гиг в София и разнообразихме нещата. Когато работя с 8-track рекордера у дома експериментирам с аранжименти и звуци. Определено в главата си чувам повече от китара и глас(ове).

На запис със сигурност, за на живо все още не.

В интернет гравитират твои DIY записани парчета, едно EP, лайв записи и радио сесии, кога ще получим албум?

Новите песни, върху които работя съдържат сега за мен. Бих искал да ги извадя от системата си. Винаги ми се е струвало, че албум е сериозна стъпка. Освен сериозна, в случая е и следващата.

До идната зима планувам това да е станало.

Илко Биров
Виждали сме те да свириш доста убедително на барабани, има ли други твои таланти, за които не знаем?

От малък обичам да рисувам. Първо бяха комикс герои, след това фантастични сцени, а от няколко години насам карикатури. Четенето също считам за талант: желанието те кара да добиеш умението да го правиш.

Когато не прекарваш вечерта с китара в ръка в някой бар или клуб си учител по английски, отново с китара (или укулеле) в ръка. Би ли изоставил тази работа, за да се занимаваш само с музика?

След пет години преподаване на деца си мисля за следващите пет и как бих предпочел да изразходвам енергията си. Бих се занимавал само с музика, защото не мога да си представя да живея без това.

Но не става само с мислене и магическа пръчка, а с работа в градината.

Голяма сцена или тъмен, препълнен бар?

Тъмен, може и не препълнен обаче, стига присъствието да е от сърце.

Фъз или овърдрайв?

Фъз докато съседите не започнат да те наричат Кевин Шийлдз.

Майкъл Джира или Дейвид Юджийн Едуардс?

Джира.

Интервю на Ангел Симитчиев.

Снимки: Sietske van Wilgenburg

Виж Илко Биров на 16 април в Neu!Berlin заедно с Alicia Edelweiss и на 27 април в Чешки център с Leaver и Trysth.