Последни
Home / Кино / Отиде си Бертолучи
Отиде си Бертолучи

Отиде си Бертолучи

27.11.2018

На 77-годишна възраст почина една от легендите на световното кино, италианският режисьор Бернардо Бертолучи. Той е автор на шедьоври като „Последно танго в Париж“, „Открадната красота“, „Последният император“, „Мечтатели“ и други.

Носител е на награди „Бодил“, „Златна палма“, „Сезар“, „Златна камера“, „БАФТА“, две „Европейски филмови награди“, 2 награди „Златен глобус“ и 2 награди „Оскар“.

Има звезда на Холивудската алея на славата от 2013 г.

Бертолучи е страдал от онкологично заболяване и е починал в дома си в Рим, обграден от близките си.

Той е роден на 16 март 1940 година в Парма, в семейството на Нина и Атилио Бертолучи. Баща му е поет и филмов критик, майка му е учителка.

Бертолучи започва да пише стихове още на 12 години и скоро печели няколко престижни награди.

Завършва литература и философия. След това отива в Рим, където е помощник на Пиер Паоло Пазолини във филма „Безделник“ през 1961 г.

На 22 години заснема първия си филм „Сухата кумица“.

Бумът на италианското кино затихва през 1970-те години, когато филмовата индустрия става жертва на голямата рецесия. Италианските режисьори са все по-често принудени да кооперират филмите си с американски, френски, шведски и други компании, за да могат да ги финансират. Бертолучи не прави изключение.

През 1972 г. заснема „Последно танго в Париж“ с участието на чуждестранни актьори в главните роли – Марлон Брандо и Мария Шнайдер.

Филмът навремето се смята за скандален заради секс-сцените, които съдържа. След първата му прожекция в Ню Йорк е цензуриран както в САЩ, така и в Италия. От 1976 до 1981 г. е спрян от екрана.

През 1996 г. заснема „Открадната красота“, последван от филма „Мечтатели“.