Последни
Home / Кино / “Изпепеляване” по Мураками
“Изпепеляване” по Мураками

“Изпепеляване” по Мураками

Джонг-Су пише роман по улиците, а Хе-ми има пластична операция и е много добра в измислянето на историите. Когато се срещат случайно, тя му припомня, че се познават от деца и го отвежда към стаята си.

Малко след това Хе-ми заминава за Африка и го моли да наглежда котарака й. Тя се връща от Кения с танц в главата и Бен в краката – красив и интересен богаташ със странно хоби.

Обича да пали оранжерии.

Тримата стават част от странен триъгълник, в който по косъм, опънат от силното напрежение, се разхожда котаракът. Един ден Хе-ми изчезва мистериозно и Джонг Су тръгва след стъпките й.

”Изпепеляван” (Beoning) на корейския режисьор Лий Чанг-донг е по мотиви от рaзказа на Харуки Мураками ”Горящият хамбар”. Носи характерната музика от книгите на японския писател, а дългите кадри създават усещането, че действието се случва изцяло в ”синия” час.

Накрая залезът избухва в червено и напрежението се разстила в небето за удоволствие на обречения.

Любимите препратки на Мураками към Запада – корейските ”Гетсби”, пожарите на Уилям Фокнър и джазът, се сливат с танца на Африка, за да почетат края във всяко начало и началото на края.

Филм за обсесивната любов, отровната завист и липсата на отговори, който се развива на фона на бруталния капитализъм и отчуждението на големия град.